A fi sau a nu fi vulnerabil?


A fi sau a nu fi vulnerabil?

Nu putem sa vorbim despre vulnerabilitate fara a vorbi si despre rusine. Rusinea nu isi face simtita prezenta doar atunci cand avem un comportament imoral. Rusinea inglobeaza grijiile cele mai profunde referitoare la sentimentul propriei valori. Rusinea vine cu insecuritate, frica si anxietate. Cei mai multi dintre noi gasim diverse modalitati mai mult sau mai putin sanatoase de a face fata acestei emotii care uneori ne ghideaza o mare parte din comportament. Sarcasmul sau perfectionismul sunt doua modalitati nesanatoase de a face fata acestei emotii.
Atunci cand rusinea sau orice alta emotie mai putin placuta isi face simtita prezenta o putem evita prin diverse lucruri care ne distrag atentia precum internetul, shopping-ul, alcool sau jocuri video. Problema apare atunci cand utilizand aceste mecanisme pentru a ne proteja de rusine (sau orice alta emotie negativa) ne indepartam de noi insine, devenim deconectati de ceea ce simtim in general, deconectandu-ne astfel si de emotiile placute. Atunci cand suntem stresati suprimand anxietatea ne indepartam implicit si de recunostinta, curioziate, mirare. A fi vulnerabil intr-o lume in care a fi puternic este un leightmotiv necesita foarte mult curaj si asumare.
Oamenii care isi permit sa fie vulnerabil in primul rand sunt congruneti si onesti cu ei insisi si cu cei din jur. Vulnerabilitatea duce la apropierea emotionala, la creearea unor legaturi autentice si satisfacatoare atat cu propria persoana cat si cu cei din jur.
5 modalitati de a-ti descoperi vușnerabilitatea.
1. Recunoaste momentele in care te simti vulnerabil – observa ce te face sa simti rusine, vinovatie, frica, tristete sau furie. In momentul in care constientizezi aceste emotii ele scad in intensitate si astfel vei invata sa le gestionezi mai bine.
2. Cu totii simČ›im rusinea – rusinea o simt toti oamenii in diverse contexte, cu totii am simtit cel putin o data rusinea si senzatia ca nu suntem suficienti.
3. Identifica metodele prin care eviti sau fugi - cateodata aceste metode de eviare sau fuga devin obiceiuri zilmice nesanatoase sau chiar adictii.
4. Gaseste un loc sigur de a exprima vulnerabilitatea – atunci cand le permitem celor din jur ne intre in cele mai profunde locuri ale sufletului nostru este de dorit sa construim inainte cu persoana din fata noastra un climat de siguranta si incredere.
5. Asuma-ti riscuri mici - incepe cu pasi marunti in a-ti exprima vulnerabilitatea astfel incat sa poti sa contruiesti spre ceva mai mare.