Limitele personale. Ce sunt si cum le stabilim?


Limitele personale. Ce sunt si cum le stabilim?


Limitele personale se stabilesc la nivel pshic, emotional si mental cu scopul de a ne proteja de ceilalti. Ele ne permit sa separam ceea ce simtim si gandim de ceea ce simt si gandesc cei din jurul nostru. Atunci cand stabilim care sunt limitele proprii intr-un mod sanatos ne putem exprima autencitatea si putem sa recunoastem autenticitatea celor din jur.
Nu este posibil sa ne bucuram de relatii satisfacatoare fara stabilirea limitelor personale si fara comunicarea autentica si onesta a lor. Este nevoie sa constientizam ca cel de langa noi este o persoana distincta, unica, cu propriile trairi si ganduri, care se manifesta intr-un mod unic.
A seta limitele personale inseamna a-ti asuma responsabilitatea, a-ti pastra integritatea și a prelua controlul asupra proriei tale vieti.

Cum stabilim care sunt limitele noastre personale?

Constientizeaza ca ai dreptul la a avea propriile limite. Fiecare din noi avem nu doar dreptul de a identifica care sunt limite proprii ci si responsabilitatea în ceea ce priveste modul in care le permitem celor din jurul nostru sa ne trateze. Limitele actioneaza ca un filtru care permite patrunderea in viata noastra a acelor lucruri pe care le consideram acceptabile. Atunci cand aceste limite nu exista, nu ne definesc pe noi ca persone unice, tindem sa ne autovalorizam doar pe baza a ceea ce vine din exterior. Persoanele cu limite nedefinite, neclare sau difuze au tendinta de a nu respecta limitele celor din jur cum deasemenea permit oamenilor mult mai mult decat isi doresc.

Constienizeaza faptul ca nevoile si trairile celor din jur nu sunt mai importante decat ale tale. Multi dintre noi avem tendinta de a pune nevoile celorlalti pe primul loc, tindem sa facem sacrificii pentru copii, partener, parinti, prieteni, colegi si uitam de propriile dorinte si nevoi. Acest lucru duce la epuizarea psihica, emotionala si uneori chiar fizica. Atunci cand nu avem limite personale sanatoase relatiile cu ceilalti sunt afectate.

Invata sa spui nu. Unii din noi au impresia ca doar facand pe plac celorlalti, ajutandu-i, fiind mereu acolo primesc apreciere, valorizare si chiar iubire. Pentru a avea limite personale sanatoase este nevoie sa punem propriile nevoi pe primul loc. Cum ar fi sa incepi sa fii primul in viata ta? Cum ar fi ca incepand de acum sa iti faci tie pe plac?

Identifica actiunile si comportamentele care pentru tine nu sunt acceptabile. Comunica celor din jur ceea ce nu este ok pentru tine. Nu iti fie teama sa spui ceea ce vrei, sa iti exprimi gandurile, dorintele. Oamenii nu vor pleca de langa tine, nu se vor supara daca le permiti sa afli ceea ce iti doresti. Permite-ti sa fii TU!

Semne ale limitelor personale nesanatoase:
• Negarea propriilor valori
• A da celorlalti din ce in ce mai mult
• A lua de cei din jurul tau din ce in ce mai mult fara a tine cont deloc de ceea ce simt, traiesc sau gandesc ei.
• A-i lasa pe ceilalti sa te defineasca
• Asteptarea ca ceilalti sa iti ghiceasca nevoile si sa le indeplineasca automat.
• A te simti vinovat atunci cand spui nu
• A nu exprima ceea ce simti (de obicei a nu exprima furia)
• Acceptarea unor lucruri pe care nu el doresti.

Semne ale limitelor personale sanatoase:
• Stima de sine ridicare si o exprimare sanatoasa a autenticitatii personale
• Comunicare eficienta si empatica cu ceilalti
• Relatii mult mai satisfacatoare cu ceilalti
• O mai mare stabilitate si control asupra propriei vieti.