Femeia la 30 de ani


Femeia la 30 de ani

Citisem in urma cu mult timp, cand inca nu aveam 30 de ani, cartea lui Balzac: Femeia la 30 de ani. Imi facusem o impresie nu tocmai fericita despre varsta de 30, fiind vorba acolo de multa tristete, despre cum poti esua. La vremea aceea, am luat ca atare cele scrise, fara a fi influentata, pentru ca visele mele si planurile pe care le faceam duceau in alta directie.

Primul prag psihologic in viata unei femei este varsta de 30 de ani. De acum schimbi prefixul, nu mai ai 20 ci...ai 30 si...e vremea cand multe femei isi fac bilantul. Am o familie sa nu, am o cariera sau nu, sunt acolo unde vreau sau sunt nemultumita.

Dupa specialisti, inca varsta de 30 intra in categoria tinerete. Chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii propune ca perioada a tineretii intervalul 18-35 de ani. Este perioada cand facem eforturi sa ne materializam visele, sa ne desprindem de parinti, sa cladim viitorul. La femei, aceste vise sunt foarte bogate. Casatoria se plaseaza in varful ierarhiei, iar apoi cariera. Deseori, chiar si succesul sotului reprezinta parte din vis. Tranzitia in aceasta cladire a visului se realizeaza in jurul vrstei de 30, cand daca pana atunci cariera a fost pe primul loc, apare dorinta de realizare a casatoriei si a maternitatii ...si invers.

Intr-adevar, varsta de 30 de ani e un prag. Dupa o perioada de dezvoltare a simturilor acum exista o stagnare urmata de declin. Spre exemplu, acuitatea vizuala (influentata mai ales de suprasolicitarea in fata calculatorului), incepe sa slabeasca. Performantele inteligentei, dupa un platou de cca 10 ani, incep sa scada. Memoria se afla la pragul superior, urmand insa un declin lent. Acestea insa se diferentiaza in functie de pregatire, de exercitiul intelectual pe care il facem.

Afectivitatea este intensa, cu un libido crescut. Din punct de vedere sexual, abea acum femeia incepe sa ajunga la cote maxime, sa-si descopere sexualitatea si senzualitatea. In ceea ce priveste casatoria, chiar daca acest termen incepe sa piarda adevarata valoare, acum e varsta cand femeile necasatorite incep sa isi puna cu adevarat o problema, acum e momentul cand femeile singure trec prin perioade de tristete ce duc pana la depresie, cauza principala fiind sentimentul de singuratate. La polul celelalt, femeia casatorita casnica trece prin caderi psihice, prin scaderea stimei de sine. E momentul cand, copiii sunt deja implicati social (gradinita, scoala) si , daca nu a facut-o inca, sa caute sa cladeasca o cariera.
Acum e varsta cand apare primul rid si cu toate astea, multe femei de 30 nu se dau pe 10 de 20....pentru ca e apogeul feminin. Acum esti abea femeie, doar trebuie sa inveti asta.

In general, femeile trecute de 30 de ani se cunosc suficient si stiu cine sunt, si ce vor. Au nevoie mai multa afectiune, de respect si de fidelitate. Ele au invatat sa fie mai iertatoare, in special cu partenerul de viata, pentru ca relatia in cuplu sa evolueze favorabil.

Intre 20 si 30 de ani este perioada de cunoastere si experimentare pentru femei. Acum se incheaga majoritatea relatiilor si cunostintelor, dintre care unele se materializeaza chiar printr-o casatorie.

Cred ca cea mai importanta diferenta dintre o tanara adolescenta si o femeie matura este relaxarea, prin care inveti sa nu mai depinzi de parerea celor din jur. Si trebuie sa iti spun un secret: barbatul te poate iubi cu adevarat asa cum esti, cu solduri mari si celulita...prietenii adevarati iti sunt prieteni, chiar daca esti ocupata cu serviciul sau familia, iar daca nu sunt alaturi in momentele grele, atunci pune-ti intrebarea: ei chiar sunt prietenii tai? Invata sa sa accepti refuzurile, sa nu mai simplifici lucrurile sau sa le dau o importanta mai mare decat o au. Valorile dupa care ai crescut sunt preluate din famile, de la prieteni....pune-ti intrebarea: ele chiar sunt ale tale? Ce vrei cu adevarat de la viata ta?

Apreciez deosebit ca in ultimii ani femeia a gasit cealalta sarcina a ei, la fel de importanta – cautarea fericirii personale, a echilibrului interior, independent de statutul de mama, sotie, fiica etc. Satisfactia sexuala devine o prioritate, nevoia de confirmare a senzualitatii si sexualitatii creste exponential, respectul fata de propria persoana se contureaza, nevoile adevarate, proprii sunt constientizate si implinite in detrimentul nevoilor – masca etice, morale, educationale care au fost in prim plan pana acum.

Va provoc si sa incercati sa va ganditi la lipsa de inhibitii, la beneficiile partenerilor stabili, la bucuriile si dificultatile vietii mature, la fascinanta lume a maternitatii. Penduland intre resemnare si disperare, e usor sa pierdem busola propriei vointe, si sa visam sa implinim realitatea altora, mai degraba decat propriile noastre dorinte.

Si daca tie iti e clar ce vrei de la viata ta, restul curg de la sine. O relatie asa cum iti doresti, un job care sa te implineasca, relatii cu familia si pretenii imbucuratoare. Si nu in ultimul rand, copii echilibrati.

In preajma varstei de 30 de ani, faceti-va bilantul realizarilor, a lectiilor invatate de la viata, uneori e util chiar sa iti scri propria poveste de viata. Vezi ce se repeta, ce ai putea schimba, care e traseul pe care l-ai urmat si compara...unde ai vrea sa te vezi peste 10 ani?

Pentru ca e cel mai potrivit timp al schimbarilor. Si nu ma refer la schimbari in afara ta, nu ma refer la divorturi dramatice, ci ma refer la schimbari in tine, referitor la modul in care percepi evenimentele din jurul tau. Gandeste-te la timpul si atentia pe care meriti sa ti le acorzi, la pasiuni si la fascinanta lume interioara a femeii de 30 de ani, trecuta deja prin aventuri, implinita, sigura pe ea, puternica si frumoasa...