Hipnoza medicala


Hipnoza medicala

In fiecare dimineata, merge la chimioterapie, Jeanne Safer practica autohipnoza pe drum, in taxi. Incepe prin a inchide ochii, ii roteste in sus apoi in jos, in timp ce respira profund. In timp ce face acest exercitiu isi spune: „Aceasta este o procedura (chimioterapia) care imi va salva viata. Nu ma voi impotrivi ei. Am de gand sa o fac cat pot de suportabila pentru corpul meu.”
Doctorul Safer, psiholog in New York, care sufera de o rara forma de leucemie, a privit cu scepticism hipnoza, dar a descoperit ca o ajuta sa se linisteasca si ii confera o stare de bine, usurare inainte de biopsii, RMN si operatii. Acum o foloseste si ea la pacientii ei. „Este o excelenta metoda de self-management. Imi confera un sentiment de stapanire, control, simt ca particip la insanatosirea mea in mod activ “.

Hipnoza a fascinat, intrigat dar a fost si ridicularizata de-a lungul secolelor. Acum, cercetatorii inteleg modul in care functioneaza si actioneaza asupra omului. Mecanismul este oarecum similar cu efectul placebo - in care expectatiile pacientilor joaca un rol major in starea lor psihica si fizica. Hipnoza, in schimb, poate ajuta pacientii sa isi ajusteze acele expectatii pentru a minimaliza durerea, frica si alte emotii si senzatii negative cu care se confrunta omul.
Imaginea hipnotizatorului de scena, penduland un ceas si comandandu-i subiectului sa se comporte ca o gaina a dus la formarea unor conceptii eronate despre hipnoza. Adevarata hipnoza utilizata in scop terapeutic ofera pacientului mai mult control asupra mintii si corpului sau, nu mai putin.

Putem invata oamenii sa isi controleze nivelul durerii si al anxietatii, sustine David Spiegal, psihiatru si director al Centrului pentru sanatate si stres al Universitatii Stanford, care a studiat hipnoza mai bine de 40 ani. Exista o idee gresita in medicina conform careia daca ai o anumita leziune, trebuie sa simti un anumit nivel de durere. Dar nivelul de durere este influentat de mai multe lucruri.

Intradevar, dovezile stiintifice atesta ca hipnoza poate sa fie extrem de eficienta intr-o varietate de probleme medicale, precum migrenele, scaderea tensiunii arteriale, controlarea atacurilor astmatice, minimalizarea bufeurilor si diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

Doua studii realizate in Suedia, in aprilie 2012, au demonstrat ca o ora pe saptamana de hipnoterapie timp de 12 saptamani a dus la diminuarea simptomelor colonului iritabil la 40% dintre pacienti (in comparatie cu 12% dintre pacienti, la grupul de control) si ca efectele pozitive pot sa dureze si 7 ani. Astfel de constatari stiintifice ii prind inca pe nepregatite pe sceptici-in mare parte pentru ca multe ipoteze nu au fost testate inca cu atentie. Hipnoza este ca un copil bun cu reputatie proasta sustine Guy Montgomery, director al programul de medicina comportamentala integrativa, din cadrul centrului medical Mount Sinai din New York, care a realizat numeroase studii in domeniu. „Nu este control al mintii. Nu putem face oamenii sa jefuiasca o banca.”

Hipnoterapia incepe de obicei sugerandu-i pacientului o stare de relaxare profunda, in care respira incet si profund, si isi concentreaza in mod voluntar atentia. Pacientul poate sa isi imagineze anumite locuri placute, precum o plaja in care experimenteaza cu ajutorul sugestiilor sunetele, peisajul, emotiile, senzatiile care apar. Dupa ce pacientii sunt relaxati si concentrati, psihoterapeutul ofera mesaje si sugestii linistitoare, precum „Nu vei mai simti nevoia sa fumezi” sau “Nu exista nimic de care trebuie sa iti fie frica”. Teoretic, aceste ganduri raman chiar si dupa ce pacientul redevine ancorat in realitate. Indiferent cum functioneaza, o sugestie la nivelul creierului are efecte foarte puternice la nivelul corpului. Intr-un studiu realizat la Stanford, subiectii aveau sarcina de a-si imagina ca mananca, iar ca urmare secretia de acid gastric a crescut cu 70%. Intr-un al studiu, realizat la Harvard, publicat in 200, pacientii care au experiemntat 15 minute de hipnoza inainte de operatie, au avut nevoie de mai putine analgezice dupa operatie, iar timpul petrecut efectiv in operatie a scazut, economisindu-se astfel 331$ de persoana.

Pacientilor li se recomanda sa apeleze la hipnoterapeut cu licenta de practica, atestat de catre toate asociatiile competente.
(Sursa : http://online.wsj.com. Traducere si adaptare: Ioana Flavia)