Pagini: 12>>
Ce  se intampla in mintea adolescentului meu?

Ce se intampla in mintea adolescentului meu?

Este o intrebare pe care multi parinti si-o pun.....si care este insotita de nedumerire, confuzie, iritare si poate chiar suparare.

Scenariul in care copilul tau isi da ochii peste cap, pleaca in graba, trantind usa si spunad „Tu nu ma intelegi niciodata” este probabil unul foarte cunoscut.  Poate te intrebi ce s-a intamplat cu copilul tau, de ce nu poti  sa vorbesti cu el sau cum sa il faci sa te asculte.  Acesta este un moment bun in care sa iei o pauza, sa respiri si sa iti amintesti ca esti parinte, nu supererou. 

Citeste mai mult..
Copiii au nevoie de parinti empatici

Copiii au nevoie de parinti empatici

Copii au nevoie de parinti empatici….

“Daca abilitatile tale emotionale nu sunt un punct forte, daca nu esti constient de propriul sine, daca nu esti capabil sa gestionezi emotiile care te afecteaza, daca nu poti da dovada de empatie si nu ai relatii serioase, atunci indiferent cat de inteligent ai fi, nu vei ajunge prea departe in viata. “ (Daniel Goleman)

Toti stim cum am fost crescuti, nu exista un manual cu instructiuni cand venim pe lume…insa atunci cand ti de spune ca parinte”l-ai rasfatat prea mult”, “nu l-ai pedepsit suficient”…e posibil ca inauntrul tau sa se intample ceva…

Citeste mai mult..
Tu cum comunici cu adolescentul tau?

Tu cum comunici cu adolescentul tau?

Parintii sunt intotdeauna bine intentionati doar ca nu isi dau seama de puterea pe care o au cuvintele pe care le folosesc. Se surprind spunand lucruri auzite de la parintii lor, lucruri pe care nu ar vrea sa le spuna, pe un ton pe care nu le place. Intr-o astfel de comunicare de multe ori adolescentul se simte devalorizat, umilit, invinovatit si ridicularizat. La baza unei astfel de comunicari nu sta lipsa de afectiune sau ci din lipsa de cunostinte.

Cum sa comunicam cu adolescentul nostru in asa fel incat sa trasmitem afectiune, intelegere, empatie si dragoste?

Citeste mai mult..
Ce rol are tatal in cresterea si educarea copilului?

Ce rol are tatal in cresterea si educarea copilului?

Studiile arata ca acei parinti care sunt afectuosi si in acelasi timp reusesc sa stabileasca reguli si limite clare si consecvente, isi determina in acest fel copilul sa fie increzator in sine, capabil sa-si asume responsabilitati, are capacitatea de a coopera cu copiii de aceeasi varsta in perioada prescolara si are reusite scolare.

Citeste mai mult..
Comunicarea echidemna

Comunicarea echidemna

Supǎratǎ pe educatoarea fiului de 4 ani pentru cǎ aceasta insista sǎ fie dus la neuropsihiatru pe motiv ca nu stǎ locului, cǎ ȋi place sǎ facǎ puzzle ȋn loc sǎ se joace cu copiii, cǎ merge ȋn baie și se joacǎ la robinet, cǎ e prea preocupat de mașinuțe la o vȃrsta la care ceilalți par a fi preocupați de creioane colorate, etc., mama rostește cu o urmǎ de indoialǎ cǎ fiul ei i se pare normal, chiar dacǎ e mai curios și mai zvǎpǎiat din fire, dar sfatul educatoarei o neliniștește. Neliniștea provinde printre altele din faptul cǎ ea și educatoarea au comunicat de pe poziții inegale: eu știu și te sfǎtuiesc – tu crede-mǎ și fǎ cum ȋți spun, altfel ceva rǎu vi se va ȋntȃmpla.

“Trebuie sǎ faci ceva sǎ nu mai caute peste tot, cǎ te face de rusine!” a primit o altǎ mamicǎ instuire de la cineva din anturaj. Astfel, ea – supusǎ – și-a luat copilul deoparte

Citeste mai mult..
Pagini: 12>>