Ce se intampla in mintea adolescentului meu?


Ce  se intampla in mintea adolescentului meu?

Este o intrebare pe care multi parinti si-o pun.....si care este insotita de nedumerire, confuzie, iritare si poate chiar suparare.

Scenariul in care copilul tau isi da ochii peste cap, pleaca in graba, trantind usa si spunad „Tu nu ma intelegi niciodata” este probabil unul foarte cunoscut.  Poate te intrebi ce s-a intamplat cu copilul tau, de ce nu poti  sa vorbesti cu el sau cum sa il faci sa te asculte.  Acesta este un moment bun in care sa iei o pauza, sa respiri si sa iti amintesti ca esti parinte, nu supererou.

Atat pentru tine ca parinte cat si pentru copilul tau, perioada adolescentei vine cu schimbari pe care fiecare incearca sa le gestioneze cat mai bine.

Mancarea pe care o prefera, modul in care se imbraca, ce prieteni are, ce activitati prefera sau cum si unde doreste sa isi petreaca timpul liber......toate aceste lucruri devin subiecte de cearta atunci cand doresti sa ii explici adolecentului din casa ceea ce este bine si ceea ce nu.  Ca si copii, parintii iau toate aceste decizii pentru noi.....ceea ce este firesc deoarece pana la o anumita varsta copiii au nevoie de ajutor si protectie. Ei nu sunt inca suficienti de maturi pentru a hotari asupra acestor aspecte.

Dar, acesti copii cresc si devin adolescenti, urmatorii adulti care au nevoie sa fie pregatiti pentru toate darurile si provocarile vietii.  O parte foarte importanta a adolescentei este formarea si descoperirea propriei identitati – una separata de cea a parintilor. In acesti ani este natural ca adolescentul sa isi formeze pareri, idei, convingeri, preferinte si dorinte proprii, este ceea ce ii pregateste sa fie adulti.

De cealalta parte, parintii sunt oarecum confuzi sau poate chiar speriati de toate aceste schimbari. Brusc copilul lor care vorbea cu ei, care se consulta cu ei si pe care il ajutau in luarea unor decizii devine altcineva....cineva care doreste sa fie independent si sa faca lucrurile in felul propriu.  In multe familii nevoia stringenta de adaptare unii la altii in perioada adolescentei cauzeaza o mare parte din conflicte. Adolescentul se infurie pentru ca simte ca parintele nu il ascula, nu il intelege sau nu il respecta , iar parintele devine suparat sau chiar furios pentru ca nu reuseste sa gaseasca o cale rezonabila de a comunica cu copilul sau si de a-l intelege.

Ca ambele parti sa devina din ce in ce mai confortabile cu toate schimbarile inerente este nevoie de foarte multa comunicare, intelegere si acceptare reciproca.  Cateodata acest lucru poate parea imposibil pentru ca nici parintele si nici adolescentul nu reuseste sa vada punctul celuilalt de vedere.  Cu toate acestea, comunicand, exprimandu-si fiecare nevoile, emotiile, fricile se recastiga respectul si iubirea de care fiecare are nevoie.

Si pentru ca „cel  mai bun mod de te inveseli este sa incerci sa inveselesti pe altcineva” fa-ti tie o bucurie si fa-i adolescentului tau un cadou: deschide-i poarta catre intelegere, cunoastere si permite-i sa exploreze lumea!

Afla mai multe aici:

Program de dezvoltare personala ZECE pentru ADOLESCENTI, Timisoara - 14 februarie 2018