Ce rol are tatal in cresterea si educarea copilului?


Ce rol are tatal in cresterea si educarea copilului?

Studiile arata ca acei parinti care sunt afectuosi si in acelasi timp reusesc sa stabileasca reguli si limite clare si consecvente, isi determina in acest fel copilul sa fie increzator in sine, capabil sa-si asume responsabilitati, are capacitatea de a coopera cu copiii de aceeasi varsta in perioada prescolara si are reusite scolare.

Atat mamele cat si tatii isi incurajeaza copiii sa exploreze mediul, sa fie curajosi in prezenta strainilor, se se apere, dar o fac in moduri diferite. In timp ce mamele asigura linistirea copilului, isi dau seama repede cand este furios, sau trist, tatii au rolul de a deschide usa catre lumea din exterior, de multe ori sub forma de joaca fizica. Copiii au nevoie sa invete cooperarea pentru a nu deveni izolati, dar trebuie sa invete si sa-si ia apararea in acele situati competitive in care cooperarea nu este de ajuns.

Sub forma de joaca fizica intensa, viguroasa, tatii transmit doua mesaje: “te iubesc” si “sunt mai puternic decat tine”; aceasta joaca este adecvata daca copilul simte placerea de a se juca . Acest lucru se intampla daca tatal este flexibil si moderat cu forta sa fizica si isi da seama ca si copilul are nevoie sa se simta invingator si il lasa sa castige si pe el. In acest fel copilul are posibilitataea de a exersa cum sa-si ia apararea in fata unui adversar, cum sa-si sustina punctul de vedere, fara sa fie agresiv sau fara sa fuga, in acele situatii cand nu este posibila cooperarea.

In realitate cei doi parinti impart intre ei o multime de sarcini in cadrul familiei, (cine face lectiile la matematica, cine citeste povesti seara, cine merge la fotbal in parc, etc) in functie de programul de lucru, de preferinte, de personalitatile parintilor, de talentele lor. Rolul sexului parintelui este doar un factor din mai multi care contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului.
 
Ana-Maria Ursu
psiholog, psihoterapeut de familie