Copii au nevoie de parinti empatici….
“Daca abilitatile tale emotionale nu sunt un punct forte, daca nu esti constient de propriul sine, daca nu esti capabil sa gestionezi emotiile care te afecteaza, daca nu poti da dovada de empatie si nu ai relatii serioase, atunci indiferent cat de inteligent ai fi, nu vei ajunge prea departe in viata. “ (Daniel Goleman)
Toti stim cum am fost crescuti, nu exista un manual cu instructiuni cand venim pe lume…insa atunci cand ti de spune ca parinte”l-ai rasfatat prea mult”, “nu l-ai pedepsit suficient”…e posibil ca inauntrul tau sa se intample ceva…
Drama rasfatului incepe atunci cand el depaseste cadrul intim al familiei.
In grupul de copii in care va fi inclus, el va intalni o realitate cu alte particularitati, nevoia de cooperare in grup, competitia dar si autoritatea educatorului. Uneori ii vor parea ca niste obstacole de netrecut, daca nu o sa poata domina situatia, va avea tendinta sa se retraga , se va feri de colectiv si de autoritatea altora sau in alte cazuri se va lupta si va apela la ajutor, se va considera nedreptatit…si in consecinta un revoltat.
Copiii nu trebuie complet feriti de greutati, de obstacole, de conflicte, ei sunt bine veniti in situatii de genul acesta ca sa isi poata exersa comportamentul afectiv, depasirea greutatilor reprezinta prilej de afirmare si intarire a personalitatii.
Lucrurile se schimba atunci cand mai apare un nou copil in familie, in acest caz, cel mare este pus intr-o situatie noua. Este posibil sa apara “complexul de detronare” si sa apara simptomul de suferinta.
A da dovada de empatie inseamna mai mult decat sa fii constient de emotiile si sentimentele altcuiva. Prin intermediul ei, ai capacitatea de a intelege si identifica starea interioara si gradul de bunastare al altor oameni. Aceasta capacitate iti ingaduie sa intelegi atitudinile, convingerile si fricile altora… Cei mai multi oameni nu sunt empatici din nastere.
Cand accepti pe cineva cu bune si rele se creaza empatia, esti capabil sa accepti punctele forte si punctele slabe…dezvoltarea empatiei te ajuta sa iti sporesti starea de fericire.
Empatia conduce la incredere si respect, la relatii de lunga durata…
Va sunt cunoscute replicile “sunt suparat pe tine”, “nu mai vorbesc cu tine”, “esti pedepsit 3 ore”, “nu mai ai voie afara cu copii”, “nu o sa mai mergi in tabara”, lipsa empatiei e evidenta.
Puneti-va intrebarile :
Cum m-as simti in locul copilului meu?
Ce simte in clipa asta?
Oare ce poate sa mai insemne acest lucru?
Pregateste-te sa asculti mesajul copilului tau cu urechile, mintea si inima! …si raspunde cu empatie!
Cu mult drag,
Simona
Invata mai multe: Grup de dezvoltare pentru parinti – Cercul sigurantei