A fi parinte de adolescent este probabil una din cele mai grele meserii. Copilul a crescut, isi formeaza pareri si opinii proprii, vrea sa fie independent si sa ia singur decizii. Parintele doreste sa il protejeze, sa il indrume si sa-i arate lucrurile care sunt potrivite pentru el.
Parintii sunt intotdeauna bine intentionati doar ca nu isi dau seama de puterea pe care o au cuvintele pe care le folosesc. Se surprind spunand lucruri auzite de la parintii lor, lucruri pe care nu ar vrea sa le spuna, pe un ton pe care nu le place. Intr-o astfel de comunicare de multe ori adolescentul se simte devalorizat, umilit, invinovatit si ridicularizat.
Cum sa comunici cu adolescentul tau in asa fel incat sa trasmitem afectiune, intelegere, empatie si dragoste?
Se poate sa fii si afectuoas si eficient cu adolescentul tau.
1. Intelepciunea incepe cu ascultarea.
Ascultarea empatica ii face pe adolescenti sa se deschida si sa spuna ceea ce gandesc si ceea ce simt. E nevoie ca parintii sa aiba mintea si inima deschisa ca sa asculte atat adevarurile placute cat si cele mai putin placute.
Multi parinti se feresc in a-i asculta pe copiii lor pentru ca s-ar putea sa nu le placa ceea ce aud, iar astfel acestia le vor spune doar ceea ce vor ei sa auda.
Prin felul in care reactioneaza parintele la lucrurile neplacute se creeaza un climat de incredere.
Afrimatiile precum:
Ce idee aiurea! (respingere)
Intotdeauna te grabesti ! (critica)
Ce te face sa crezi ca le stii tu pe toate? (umilire)
Nu vreau sa mai aud un cuvant. (enervare, neindreptatire) nu sunt de ajutor.
In locul acestora confirma:
Aha, inteleg.
Ma bucur ca imi impartasesti ceea ce simti.
Deci, asta e parerea ta. Iti multumesc ca mi-ai spus ceea ce crezi.
Sa confirmi nu inseamna sa fii de acord. E doar o cale respectuoasa de a deschide un dialog luand in consideratie intr-un mod serios ceea ce spune copilul tau.
2. In loc sa critici, indruma.
Formuleaza problema si posibila solutie. Nu ii evidentia copilului tau ceea ce consideri tu negativ la el. De exemplu, atunci cand copilul tau a uitat sa faca un anumit lucru o abordare in care parintele nervos ii spune: Tu intotdeauna uiti, nu esti deloc responsabil, nu ma pot baza pe tine niciodata sau nu stiu cum o sa te descurgi singur….nu va face decat sa descurajeze si sa enerveze adolescentul.
3. Acorda-le adolescentilor increderea de a lua propriile decizii.
Copilul sau adolescentul caruia nu i se permite sa isi ia propriile decizii va fi adultul mereu nesigur, adultul care va depinde in permanenta de altii si de parerile altora, adultul care nu va stii ceea ce vrea sa faca sau ceea ce ii place in viata. Ce obtinem atunci cand oferim incredere si spatiu ca adolescentul sa isi ia faca propriile alegeri? Dialogul interior al copilului este: Parintii tin seama de dorintele mele. Am un cuvant de spus in legatura cu viata mea. Sunt o persoana. Contez.
Daca vrei sau aflii mai multe sau vrei sa experimentezi o modalitate eficienta si plina de afectiune de a comunica cu copilul tau te invitam sa participi tu sau impreuna cu adolescentul tau la Workshop GRATUIT – Relatia parinte- adolescent