De la dorință la succes și importanța setării obiectivelor
Cei care nu își setează obiectivele proprii le împlinesc pe ale altora. Și o mare parte din oameni sunt acolo. Deci da, e bine să îți setezi obiective.
Fie ca e vorba de achiziția sau construcția unei case, de un job mai bun, o relație mai frumoasă, întemeierea unei familii sau chiar venirea pe lume a unui copil.
Avem chiar în istoricul cursurilor noastre, mulți copii care au venit pe lume, datorită exercițiilor de formulare corectă a obiectivelor, învățate de către părinții lor.
De ce nu reușesc oamenii să-și atingă obiectivele?
În activitatea de psihoterapie, dau deseori de oameni care vin într-un moment de suferință sau când nu mai știu cum să gestioneze ceva. Ei știu ce nu mai vor, nu mai vor să mai sufere sau să se afle într-o stare a lipsurilor sau vor să rezolve o problemă, dar nu găsesc soluție,etc.
Ce le lipsește lor este viziunea asupra acelui ”CUM e atunci când e bine”: cum mă simt, ce fac,etc. Dacă nu îți poți imagina măcar cum arată viața pe care ți-o dorești, sau problemele ca fiind deja soluționate , nu e de mirare că nu îți atingi obiectivele.
Cum să îți setezi corect obiectivele?
Înainte de a merge mai departe, vreau doar să îți spun că în NLP, există niște programe mentale de concentrare a atenției, prelucrare a informației sau de gândire care se numesc Metaprograme.
Unul din acestea face referire la perspectiva direcției de acțiune, și aici întâlnim 2 tipuri de oameni:
- Cu metaprogram „Mă apropii de…” – sunt aceia dintre noi care au nevoie de scop pentru a se motiva, se îndreaptă spre a împlini, se simt motivați să reușească. Aceștia își ating ușor obiectivele, însă au o problemă în a depista eventuale piedici. ( nu văd greutățile sau problemele care ar putea să apară pe parcurs)
- Cu metaprogram „Mă îndepărtez de…” -aici sunt majoritatea oamenilor. Ei fug de probleme și le este greu să își păstreze concentrarea asupra scopurilor. Sunt buni însă la planificare și se concentrează sa preîntâmpine ce nu doresc, dar nu își ating obiectivul.
Pentru a înțelege mai bine îți dau un exemplu: prima categorie este cea care ar zice ”Fug spre bani” iar a doua ”Fug de sărăcie”. Observă cum prima este orientată către scop ( îmbogățirea), iar cea de-a doua, este orientată către evitarea scenariului nedorit (sărăcia).
Tu din ce categorie faci parte? E important să știi înainte de a trece la treabă, pentru că îți voi arăta pas cu pas cum să setezi obiective, cum să le abordezi astfel încât să capacitezi întregul sistem intern spre împlinire.
Pentru început…
îți propun un mic exercițiu, ( asigură-te că ai la-ndemână un pix și o foaie pe care să notezi ):
… Așează-te pentru câteva clipe într-un loc confortabil, închide ochii și adu întreaga atenție în corp. Poți face asta prin a observa felul în care corpul se așează, inspirând profund de câteva ori, observând cum se simte aerul care intră și iese pe nări, observând pauza dintre inspir și expir, lăsând corpul să se relaxeze. Apoi, lasă mintea să călătorească în viitor, poate peste 5 ani sau 10, într-un moment în care simți împlinire, bucurie și lucrurile stau exact așa cum e bine pentru tine. Observă toate detaliile…ce vezi… ce auzi… ce spui sau îți spui ție… Iar după ce ai făcut asta, revii în prezent, pe locul pe care stai și începi să scrii 10 dorințe/vise pe care le ai pentru a ajunge acolo și a fi atât de bine.
Repetă acest mic exercițiu în zilele ce urmează, fără să te uiți ce ai scris cu o zi mai devreme.
Apoi, observă care au fost lucrurile scrise? Sunt aceleași? Diferă? Și dacă ar fi să extragi câteva obiective din ele, care ar fi acelea?
E important să structurezi…
Uneori, dacă obiectivele sunt prea mari pot fi copleșitoare. Spre exemplu, dacă doresc să înființez o afacere, iar în visele mele deja această afacere este una mare, recunoscută, cu angajați, cifră de afaceri mare, locație proprie… iar acum nu am nimic, s-ar putea să mă descurajez. Pentru a evita să se întâmple asta, e important să împart obiectivul în obiective mai mici. Astfel, un prim obiectiv e înființarea firmei (găsirea numelui, actul constitutiv, etc).
Totodată, un obiectiv trebuie sa fie SMART. Ce înseamnă asta?
Specific – specific și simplu;
Măsurabil – măsurabil și cu sens;
Atins/realizabil – de atins sau accesibil;
Realist/rentabil;
Tangibil – precis în timp.
Care sunt condițiile de care să ții cont în formularea obiectivului?
- Exprimarea
-formulat în termeni pozitivi, la timpul prezent
-absolut (fără comparații)
-fără verbe modale ( aș dori…, ar trebui să…, ar fi nevoie…)
E importantă formularea pozitivă, pentru că mintea nu percepe negațiile. Deci ce doresc, nu ce nu mai doresc. O formulare în termeni pozitivi motivează mintea mai mult decat una negativă.
Așadar, răspundeți la întrebările:
Ce vrei în mod specific?
Ce vei obține având acel lucru?Ți-ai formulat rezultatul în mod afirmativ?
Te vezi având rezultatul respectiv?
Cum “sună” formularea? Notează!
- Descris în limbaj senzorial (VAKOG)
-identificarea și definirea unei dovezi a atingerii scopului (Cum constat că mi-am atins rezultatul? )
-când am atins obiectivul ( ce văd? ce aud? ce simt?)
Prin procesele mentale ne facem filme despre rezultatul dorit, filme care conțin imagini, sunete, senzații. Memoria și imaginația folosesc aceleași circuite neuronale, deci e important să imaginezi rezultatul.
Cum constat că mi-am atins rezultatul?
Când am atins obiectivul: Ce văd? Ce aud? Ce simt? Ce miros percep? Ce gust percep?
- Autoinițiat și autocontrolat
-să poată fi atins de acțiuni de care sunt capabil/ă
-fără ajutor din afară
Noi nu putem să îi schimbăm pe ceilalți si nu putem influența lucrurile ca ei să se schimbe în favoarea noastră. Singurul lucru pe care-l putem face este să ne schimbăm noi. Iar cu fiecare schimbare a noastră, există reacția celorlalți. In cazul obiectivelor e important să depindă de noi întreaga acțiune, altfel riscul să nu-l împlinim, crește.
Întreabă-te și scrie:
Tu și nimeni altcineva îți controlează rezultatul?
Rezultatul implică și alte persoane?
Poți să inițiezi și să obții rezultatul?
Poți să inițiezi și să obții resursele de care ai nevoie?
Cum îi pot convinge pe ceilalți să mă ajute?
- Contextualizat în mod adecvat
Rezultatul trebuie să fie corespunzător pentru toate domeniile vieții. Pot exista domenii ale vieții în care nu e nevoie de schimbare sau de acest rezultat. Spre exemplu, pot dori să fiu mai deschis și prietenos, iar asta sa nu fie neapărat o atitudine potrivită la job.
Întreabă-te și notează:
În ce situații ar deveni inadecvat sau nefolositor?
Unde, când, cum și cu cine dorești să trăiești rezultatul?
Îți dorești acest rezultat tot timpul? Fără limite?
- Verificare ecologică
Toate comportamentele noastre ne aduc beneficii secundare, chiar dacă aparent nu le știm sau dorim cu totul altceva.
O persoană care mănâncă mult sau compulsiv are anumite beneficii. Dacă nu le-ar avea, nu ar continua acel comportament.
Întreabă-te:
Ce pierzi dacă obții rezultatul?
Când, unde și cu cine te-ai simți bine dacă nu ai obține rezultatul dorit?
Ar trebui să renunți la ceva ce consideri important pentru a obține rezultatul?
Sunt păstrate avantajele situaţiei prezente?
Care sunt dezavantajele care ar putea apărea în urma atingerii scopului?
La ce trebuie să renunţ? Ce preţ trebuie plătit, ce schimbări am de făcut, ce trebuie să investesc pentru a atinge obiectivul?Ce primesc în schimb?
Ce există pozitiv în starea mea actuală şi doresc să păstrez?
Atunci când facem schimbări, iar împlinirea unui obiectiv atrage desigur schimbări pe care le vor percepe și ceilalți, e important să analizăm în ce mod vor fi afectați cei din jur. Altfel, riscăm să ”pierdem” oameni, să se schimbe dinamica cu persoanele apropiate sau să avem chiar piedici din partea lor.
Analizează și notează:
Este corespunzător din punct de vedere ecologic sistemului/sistemelor cu care interacţionează? unde, când şi cu cine?
Ce se modifică în viaţa mea? Cum reacţionează cei din jur?
Uneori, avem idei, dorințe sau scopuri mai înalte. Scopuri de viață precum dorința de a ajuta oamenii, dorința de a fi utli, de a schimba lumea sau orice altceva. Le vom numi Metascopuri.
Se poate întâmpla ca micile obiective pe care le punem să afecteze într-un fel sau altul împlinirea mai înaltă.
Dacă spre exemplu doresc o viață spirituală, nu are niciun sens să mă apuc să fac o afacere, pentru că timpul dedicat acolo s-ar putea să afecteze momentele de introspecție sau meditație.
Are sens, doar în ideea în care banii pe care îi voi obține ar putea sprijini o călătorie inițiatică, sau un acoperamânt dedicat spiritualității, sau pur și simplu asigurarea unui viitor în care pot să mă retrag pentru acest vis.
Așadar poți să îți pui întrebările, cu mențiunea că nu întotdeauna obiectivul pe care îl pun are legatură cu metascopul:
Daca imi voi atinge scopul, ce se va petrece in continuare? Care sunt efectele pe termen lung?
Dacă îmi voi atinge scopul, ce voi realiza prin acesta sau le ce îmi va folosi? Atingerea scopului ajută cu adevărat la atingerea scopului mai înalt?
De ce resurse, convingeri și plan de acțiune ai nevoie în îndeplinirea obiectivelor
Atunci când pornești la drum pentru împlinirea obiectivului e important să știi ce resurse ai sau mai ai nevoie.
Resursele pot fi:
- Interne (încredere, cunoștințe, abilități, capacități).
Care sunt resursele tale interne ?
De ce resurse mai ai nevoie? Și dacă ai nevoie, cum poți să le obții?
2. Externe (bani, spațiu/construcție, echipamente, instrumente, cărți, oameni care se pricep, familie, cunoștințe, contacte profesionale, modele de urmat-persoane care au împlinit un astfel de obiectiv etc.).
Ce resurse ai?
De ce resurse mai ai nevoie? Și dacă ai nevoie, cum poți să le obții?
Doresc să îți deschid curiozitatea să devii conștient de piedicile pe care ți le-ai putea pune singur, simplu și fără efort, prin convingeri de genul: este greu, nu pot, nu sunt destul de bun, nu merit, nu are sens etc.
Ar fi util să vorbești cu un prieten despre obiectivul tău sau să analizezi și să notezi ce gândești despre:
- Persoana ta, valoarea pe care o ai și dacă meriți să obții rezultatul pe care-l dorești
- Modul în care poți să te responsabilizezi pentru împlinirea obiectivului
- Modul în care știi să te motivezi pe drumul realizării
- Capacitățile tale, despre tine în general
- Pașii pe care i-ai gândit și despre posibile piedici care ar putea apărea
- Cât de greu este să împlinești acest obiectiv
- Cât de important este pentru tine
- Cât de relevant este pentru viața ta
Iar în urma discuțiilor sau analizei ar putea apărea (sau nu) câteva convingeri limitative, care dacă nu sunt schimbate te vor limita astfel încat să îți pui bețe în roate. Desigur, caută să vezi de unde vin ele și ce ar fi de dorit să pui în loc. E plăcut să îți spui: pot și merit să am…..
Planul de acțiune
Ți-am spus la început, dar vreau să repet. Dacă obiectivul tău e prea mare, riști să te simți copleșit și să nu știi să treci la acțiune. Dacă e așa, împarte-l pe obiective mai mici.
Pe de altă parte, dacă obiectivul e prea mic, riști să nu te motivezi, să nu pornești motoarele pentru atâta lucru. Așadar, provoacă-te și stabilește un obiectiv care să îții dea curiozitate, semnificație și bucurie.
Pană acum ai pregătit terenul, iar mintea ta inconștientă e deja în alertă pentru a împlini.
Dacă ai parcurs pașii până aici, sistemul tău intern a declanșat procesul de realizare, având capacitatea de a te duce spre împlinirea obiectivului. Întreaga ta neurologie e pregatită.
Deci:
- Care e primul pas pe care-l vei face?
- Simți că poți face acest pas?
- Poți găsi mai mult de o modalitate de realizare?
- De unde vei ști că te apropii de rezultat?
- Cum vei sărbători împlinirea? (asta e un aspect important, altfel riști ca data viitoare – ca un copil neapreciat – să nu mai pui în mișcare întreaga ființă)
Dacă nu, poți reveni oricând la acest articol și reface ”traseul” spre formularea corectă a obiectivelor tale! 🙂
Și acum, aleg să închei cu un citat: ”Dacă îţi stabileşti în minte o imagine a viitorului luminoasă şi fericită, te plasezi într-o stare care te va conduce la obiectivele tale.” – Norman Vincent Peale
Pentru mai multe resurse, te invit pe grupul de Facebook pe care l-am creat pentru comunitatea PsiHolistArt, unde au loc discuții pe tema dezvoltării personale, unde ne ajutăm reciproc și creștem împreună. Vino și tu în comunitatea PsiHolistArt!