Cea mai eficienta metoda de gestionare a emotiilor

Cea mai eficienta metoda de gestionare a emotiilor

Am sustinut mii de ore de cursuri, de prezentari la conferinte, iar oamenii veneau deseori neincrezatori in faptul ca emotiile pot fi gestionate...”asa sunt eu, am emotii la examen”….sau „sunt mai timid” sau „trebuie sa ma intelegi, ma infurii si nu ma mai pot controla”.
Iti sunt cunoscute toate acestea? Desigur. Ni se intampla tuturor, atata timp ca ne lasam prada gandurilor noastre, interpretarilor noastre sau obisnuintei.

Vreau insa in continuare sa iti „vand” un pont. Emotiile pot fi gestionate mai usor decat ai fi crezut. Si nu ma refer la faptul ca trebuie sa strangi din dinti sa nu se vada in afara ceea ce traiesti, ci sa traiesti ceea ce vrei in interior.

Adu-ti aminte un moment cand ai fost trist. Cum stateai? Care era fiziologia ta? Dar mimica ta? Adu-ti acum aminte de un moment in care te simteai plin de incredere in tine. Cum era pozitia ta, cum erau miscarile tale? Erau la fel in cele doua situatii?
Ai facut asta constient? Nu! Corpul se aseaza singur in acea postura care e cea mai potrivita pentru starea pe care o ai. Si creierul nostru recunoaste foarte usor o noua fiziologie si o pune in legatura cu trairea, cu emotia.

Fiziologia este instrumentul cel mai puternic pe care il avem pentru a schimba imediat o stare, pentru a obţine imediat rezultate dinamice. Propriul tau creier poate fi „pacalit” prin abordarea unei fiziologii. Fiziologia şi reprezentările interioare sunt strans legate intre ele. Dacă iţi schimbi fiziologia – adică postura, tiparele de respiraţie, tonusul muscular, tonalitatea – iţi schimbi imediat şi reprezentările interioare şi starea.

„Dacă vrei să fii puternic, fă-te că eşti puternic.”

Fiziologia este aşadar parghia schimbării emoţionale. De fapt nici nu poţi trăi o emoţie fără ca aceasta să nu determine o schimbare corespunzătoare in fiziologie. Tot aşa cum nu poţi trăi o schimbare in fiziologie fără schimbarea corespunzătoare a stării. Există două moduri de a schimba o stare: schimband reprezentările interioare sau schimband fiziologia. Dacă vrei aşadar să-ţi schimbi starea intr-o clipă – ce trebuie să faci? Pac! Iţi schimbi fiziologia – adică, respiraţia, ţinuta, expresia feţei, felul cum te mişti şi restul.

Dacă iţi tot spui că eşti obosit, nu faci decat să-ţi formezi reprezentările interioare care iţi intreţin oboseala. Dacă iţi spui că ai resursele necesare pentru a te simţi in formă şi stăpan pe situaţie, dacă adopţi in mod conştient acea fiziologie, atunci corpul tău se va conforma. Schimbă-ţi fiziologia şi iţi vei schimba starea.

Dacă adopţi o fiziologie entuziastă, dinamică, vitală, automat adopţi acelaşi tip de stare. Cel mai mare sprijin pe care il avem in orice situaţie este fiziologia – pentru că funcţionează rapid şi pentru că nu dă greş.

Dacă iţi indrepţi spatele, iţi tragi umerii inapoi, tragi aer adanc in piept, priveşti in sus – dacă te pui intr-o fiziologie productivă – nu mai poţi să fii deprimat. Incearcă şi tu! Indreaptă-ţi spatele, trage-ţi umerii inapoi, respiră adanc, ridică-ţi privirea, mişcă-ţi corpul. Vezi dacă mai poţi fi deprimat cu ţinuta asta. Ai să constaţi că este aproape imposibil. Eu nu am vazut niciodata o persoana cu spatele drept, privirea in sus si umerii trasi in spate, plangand…e chiar imposibil. Şi atunci creierul tău primeşte un mesaj de la fiziologia ta să fie vioi şi plin de viaţă şi productiv. Şi aşa se şi intamplă.

Si mai mult decat atat. Daca ti se pare ca nu poti face ceva, actioneaza ca si cand ai putea-o face.

Gandeşte-te la ceva ce iţi inchipui că nu poţi face; dar ai vrea să poţi. Ce ţinută ai avea dacă ai şti că o poţi face? Cum ai vorbi? Cum ai respira? Chiar acum, pune-te cat poţi de convingător in fiziologia in care ai fi dacă ai şti că poţi s-o faci. Fă in aşa fel incat intregul tău corp să-ţi dea acelaşi mesaj.
Corectează-ţi ţinuta, respiră şi reflectă prin expresia feţei fiziologia pe care ai avea-o dacă ai şti că poţi s-o faci. Remarcă acum deosebirea dintre această stare şi cea in care te aflai inainte. Dacă iţi păstrezi constant fiziologia potrivită, te vei simţi ,,ca şi cand” ai putea face ceea ce credeai că nu poţi.

Hai, incearca! Daca esti supărat sau plangi şi vrei să te opresti, priveste in sus, trage-ti umerii inapoi. Aproape instantaneu, sentimentele ti se vor modifica. Poti face acest lucru cu copiii tai. Atunci cand se lovesc, pune-i să privească in sus. Se vor opri din plans, iar durerea va dispărea, sau se va reduce spectaculos intr-o clipă.

Aceeaşi tehnică poate fi exersată ori de cate ori simţim că nu putem face ceva – nu putem aborda un bărbat sau o femeie, nu ne putem adresa şefului sau altceva de acest fel. Ne putem schimba stările şi găsi puterea să acţionăm fie schimband imaginile şi dialogurile din mintea noastră, fie schimbandu-ne ţinuta, respiraţia şi tonul vocii. Ideal este să schimbăm şi fiziologia şi tonul.

Expresia feţei noastre afectează felul cum ne simţim.

Zambetul şi rasul declanşează procese biologice care, de fapt, ne fac să ne simţim bine. Ele fac să crească fluxul de sange către creier şi modifică nivelul oxigenului şi nivelul stimulării neurotransmiţătorilor. Acelaşi lucru se intamplă şi cu alte expresii. Pune-ţi expresia feţei in fiziologia temerii, a furiei, a dezgustului sau a surprizei şi asta va fi ceea ce vei simţi. Exista terapii prin ras si ele chiar functioneaza. Afisezi zambetul, iar dupa un timp chiar vei simti in interiorul tau cum zambesti si te simti bine.

Vazi cat de simplu e? Asadar, comporta-te ca si cand te-ai simţi mai plin de resurse, mai puternic, mai fericit decat ai fost vreodată, actioneaza ca şi cand ai şti că vei reuşi, simtindu-te plin de vigoare. Actioneaza ca si cand ai reusit…si chiar vei reusi!

Noi predam asta in seminariile pe care le tinem si oamenii invata in scurt timp sa lucreze cu propriile emotii. Depinde de tine ce vrei sa faci…te lasi prada gandurilor negre, trairilor grele sau…fruntea sus, privirea inainte, spatele drept, inspira profund…si…nu-i asa, viata e frumoasa?

Si daca vrei mai mult, inscrie-te la cel mai profesionist si eficient program de dezvoltare personala – Cursul NLP Practitioner – cu atestare nationala si europeana