Pasi spre schimbarea calitatii vietii

Dezvoltarea personala sau imbunatatirea calitatii vietii personale se refera la depunerea de energie in scopul de a deveni mai buni.

– Daca situatia financiara este proasta, unul din posibilele motive este ca nu ti-ai luat destul timp sa iti analizezi situatia, sa creezi un buget si sa iti coordonezi cash-flow-ul.
– Daca te simti blocat in cariera si nu mai obtii o promovare, e posibil oare sa fie cazul de un upgrade al cunostintelor, poate cursuri sau acumularea de cunostinte suplimentare?
– Cauza relatiilor proaste poate fi o proasta comunicare, o atitudine gresita fata de ceilalti sau chiar inabilitatea de a crea un echilibru in viata.

Daca nu iei masuri, va trebui sa suporti consecintele negarii, ignorantei sau pesimismului.

In loc sa te plangi de ghinionul tau, ia decizia sa schimbi prezentul chiar acum! Daca esti gata sa iti imbunatatesti viata, poti urma sfaturile urmatoare.

Ia o foaie de hartie si noteaza toate raspunsurile si ideile. Nu e suficient sa citesti aceste randuri si doar sa te gandesti cateva clipe, fara sa treci la actiune:

1. Identifica aria unde e nevoie de imbunatatit

Priveste in urma cu 15 ani, 5 ani, 3 ani. Ce ai obtinut? Unde ai crescut si unde ai stagnat? Reflecteaza la ce ai gasit si identifica ce schimbari sunt necesare. Care e motivul pentru care ai face schimbarea?

 2. Stabileste obiective specifice

Ce vrei sa imbunatatesti in viata ta?
De ce doresti sa imbunatatesti?
Cand doresti sa atingi obiectivul? (concret)
Cum poti face sa le atingi?
Cum vei sti ca ai atins obiectivul?

E important raspunsul la fiecare intrebare. Stai cu tine si raspunde cat se poate de serios. Stabilirea obiectivelor, a obiectivelor clare si realizabile e foarte importanta, indiferent daca vrei sa obtii un alt job, sa obtii bani mai multi, sa slabesti, sa iesi din depresie…doar porneste sa scrii obiectivul!

3. Schimba credintele!

Atingerea obiectivelor se bazeaza pe convingeri. Acestea influenteaza la nivel constient (si mai rau…la nivel inconstient) atitudinea si comportamentul. Daca vrei sa progresezi, trebuie sa iti schimbi convingerile si sa iti dezvolti o setare a mintii despre tine si capacitatile tale cat se poate de pozitiva.

Opreste-te sa mai gandesti negativ despre tine (sunt un prost, sunt uituc, m-am nascut sa pierd, nu am noroc in dragoste, nu stiu sa fac bani…). accepta-te si iarta-te pentru toate greselile facute in trecut si porneste o viata noua…fara convingeri limitative, acordandu-ti sansa sa fie viata ta asa cum doresti!

4. Gestioneaza-ti emotiile

Emotiile ne determina la actiune…de multe ori una pe care o regretam apoi. Uneori s-ar putea sa fim frustrati sau coplesiti cand suntem provocati sau cand simtim ca progresam prea lent. Daca nu esti foarte motivat, poti renunta usor. Invata asadar sa iti gestionezi emotiile, sa le folosesti pentru a te impinge in sus, nu in jos (recomand aici ca cele mai rapide si eficiente tehnici pe care le-am folosit, cele din NLP).

5. Dezvolta-ti o disciplina interioara

Un pas spre dezvoltare este autoeducarea si disciplinarea proprie. Obisnuieste-te sa faci ceva constructiv in fiecare zi, chiar daca nu iti vine sa faci. Gandeste-te cate imbunatatiri ai putea face intr-un an, daca ai petrece 20 de minute pe zi plimbandu-te sau alergand si jumatate de ora citind sau invatand pentru a te „creste”. Si calculeaza cat ai castiga daca ai pune deoparte 10% din cat castigi in fiecare luna.

6. Acumuleaza noi cunostinte si aptitudini

Esti unde esti datorita cunostintelor si aptitudinilor pe care le ai in prezent. Daca vrei sa cresti, trebuie sa acumulezi mai multe cunostinte…din carti, seminarii, inregistrari audio sau video. Poti sa iti stabilesti un program de dezvoltare continua.

Si nu uita: noteaza fiecare lucru pe care l-ai descoperit urmand pasii!

Vom continuacu dezvoltarea instrumentelor de schimbare mentionate…si nu numai, in articolele viitoare.