Fiecare isi exprima dragostea si afectiunea intr-un anumit mod. Modul tau de exprimare a iubirii si cel al partenerului tau poate fi foarte diferit.
Rareori avem acelasi limbaj al iubirii. Fiecare din noi comunica cu ajutorul limbajului invatat. Fiecare din noi cunoaste toate cele 5 limbaje ale iubirii, dar vorbeste fluent in una sau doua din ele.
Atunci cand ne indragostim, in mod instinctiv vorbim in limbajul celuilalt pentru ca intreaga atentie e centrata asupra partenerului si tendina este de a te darui in totalitate. Cu toate acestea, pentru a avea o relatie plina de satisfactii pe termen lung este foarte util sa alegi constient sa vorbesti in toate cele 5 limbaje ale iubirii. Fiecare persoana are un limbaj predominant. Atunci cand partenerul nu cunoaste limbajul nostru ajungem sa ne simtim respinsi.
Aceste limbaje ale iubirii nu sunt valabile doar in cadrul unui cuplu, cunosterea si practicarea lor este benefica si pentru consolidarea relatiei cu copilul tau, cu fratele tau sau cu orice alt membru al familiei.
Primul limbaj al iubirii: Cuvintele de incurajare
O modalitate de exprimare a iubirii este cea prin cuvintele pe care este cladita. Complimentele si cuvintele de incurajare au un aport important intr-o relatie. Complimentele se exprima cel mai bine intr-un mod direct si simplu. De exemplu : Esti foarte frumoasa azi.
Foarte importanta este si incurajarea. Afla ceea ce este important pentru partener, ce ii place sa faca si incurajeaza-l, oferindu-i incredere si apreciere. Atunci cand ne simtim apreciati pentru ceea ce facem simtim ca suntem valorosi si suntem mult mai motivati in continuarea activitatii.
Al doilea limbaj al iubirii : Timpul acordat
Prin timpul acordat se intelege timpul petrecut impreuna intr-un mod autentic, in care fiecare ii acorda intreaga lui atentie celuilalt. Petrecerea timpului cu persoana respectivă, implicarea în anumite activităţi având dorinţa comună de a comunica afecţiunea este esenţială într-o relație armonioasă. Nu este importantă activitatea, ci motivaţia a ceea ce faci. Cei care vorbesc acest limbaj vor să li se acorde timp de calitate. Dacă te uiţi la televizor în timp ce vorbeşti cu ei, e ca şi când nu ai vorbi deloc. Este important sa fi acolo pentru partener in totalitate, sa il asculti, sa fi prezent fara sa existe alte distrageri.
Al treilea limbaj al iubirii: Primirea de daruri.
Acest limbaj este unul dintre cele mai simple si mai usor de invatat. Pentru cei care vorbesc acest limbaj, cadourile semnifica declaratii de iubirii din partea partenerului.
Darurile pot fi cumparate sau facute. Nu conteaza valoarea lor, ci ceea ce exprima ele. Ceea ce conteaza este ca te-ai gandit la persoana respectiva. Darurile pot fi de orice dimensiune, culoare si forma.
Exista si un alt dar care nu este palpabil, dar care uneori este mai elocvent decat unul ce poate fi atins. Se numeste daruirea sinelui sau darul prezentei in sine. Sa fii acolo in momentele de criza, atunci cand partenerul are nevoie de tine, este cel mai important lucru, mai ales in cazul in care limbajul principal de dragoste al persoanei iubite este primirea de daruri.
Al patrulea limbaj al iubirii : Serviciile
Serviciile se refera la lucrurile pe care partenerul ar vrea sa le faci pentru el. In aceasta categorie intra spalatul vaselor, gatitul, plimbarea cainelui. Pentru cei la care limbajul iubirii se manifesta prin servicii , aceste lucruri exprima cel mai bine dragostea si iubirea partenerului. Serviciile presupun energie, planificare, timp si o atutudine pozitiva. De asemenea, cata vreme ne tratam partenerii ca pe niste obiecte, anulam posibilitatea iubirii. Manipularea prin insuflarea sentimentului de vinovatie („Daca m-ai iubi, ai face acest lucru”) nu este deloc un limbaj al iubirii. Nici obligatia determinata de frica nu este iubire. Nimeni n-ar trebui sa devina vreodata „presul” celuilalt.
Al cincilea limbaj al iubirii : Mangaierile fizice
Atingerea fizică este o modalitate clasică de a comunica iubirea afectivă.
Mângâierile din dragoste pot fi explicite, ca în cazul contactului sexual când trupul tău este simbolul iubirii tale, sau pot fi implicite, cum ar fi o atingere scurtă, o mâna pusă pe umăr sau un sărut rapid la plecare, ce presupun timp puţin, dar a căror valoare este foarte importantă în menţinerea climatului afectiv al relaţiei.
Daca principalul limbaj de dragoste al partenerului este mangaierea fizica, nimic nu este mai important decat sa-l strangi in brate cand plange. Cuvintele s-ar putea sa nu conteze, dar manaierile ii vor comunica in mod clar dragostea ta. Daca nu vei reusi sa-i aduci mangaiere intr-o asemenea clipa, nu va uita niciodata.
Descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului, dar şi pe cel propriu, constituie o etapă esenţială în construirea şi păstrarea unei relaţii afective sănătoase, pline de iubire şi armonie. Aflarea limbajului propriu s-ar putea face analizând următoarele:
- ce îţi provoacă suferinţă din ce face sau nu face partenerul – opusul acestui lucru este probabil limbajul iubirii;
- lucrul pe care i l-ai cerut cel mai des partenerului ar putea de asemenea să fie lucrul care te-ar face să te simţi iubit;
- felul în care îţi exprimi iubirea ar putea indica faptul că acelaşi lucru te-ar face să te simţi iubit.
Care este limbajul tau ?