Cum ne imbunatatim relatia?

De multe ori relatiia pe care o avem poate parea perfecta. Cel putin din afara. Cateodata nici cei doi implicati in relatie nu realizeaza ca modul in care se raporteaza unul la celalat este distructiv, decat atunci cand este prea tarziu.
Exista cateva lucruri simple pe care le putem urmari si pe care putem sa le imbunatatim in asa fel incat sa obtinem relatia pe care o dorim.


1. Interpretarea comportamentului negativ al partenerului tau ca o trasatura permanenta de caracter.

Nu doar ceea ce face (sau nu face) partenerul tau creeaza probleme, ci si modul in care interpretezi lucrurile. De exemplu, atunci cand iti rogi partenerul sa te ajute la una dintre treburile casnice si el/ea uita asta nu inseamna ca este o persoana egoista care nu se gandeste la cei din jur. Cu cat interpretarea este mai negativa si ataca intreaga personalitate , nu doar un anumit comportament dintr-un anumit moment cu atat calitatea relatiei este mai afectata.


2. Comunicarea bazata pe plangeri
.

De multe ori, atunci cand ii spunem partenerului ce ne nemultumeste, cealalta persoana raspunde la fel , spunand la randul sau ceea ce il nemultumeste. Acest tip de comunicare este distructiv.Imagineaza-ti urmatoarea situatie: atunci cand vii acasa si ii spui partenerului tau ce zi grea ai avut la lucru, iar acesta iti raspunde ca ziua sa a fost mult mai grea. Comunicarea de acest gen duce de multe ori la interpretari de genul nu ma iubeste, nu este interesat/a de ceea ce zic. Este incurajata ascultarea activa si reciproca.

3. Tratarea partenerului cu dispret.

De multe ori atunci cand ne enervam si ne pierdem rabdarea afisam un comportamnet atat verbal si nonverbal dispretuitor: precum anumite grimase in timp ce vorbeste partenerul, adoptarea unui ton superior, impunerea unor lucruri, fara a asculta parerea celuilalt, folosirea unui limbaj care denota lipsa de respect.

4. Conflictele nesolutionate.

De regula, atunci cand suntem suparati si aruncam vina pe celalalt, partenerul intra in defensiva. Astfel, apare tendina ca celalalt sa se enerveze si sa adopte un comportament si mai defensiv. In aceasta situatie nici unul din ei nu reuseste sa transmita defapt ceea ce il deranjeaza, iar conflictul escaladeaza. Acest gen de conflict duce la instrainarea partenerilor.

5. Concentreaza-te pe momentele frumoase.

Se intampla frecvent sa fie suficienta o cearta sau un conflict ca toate momentele frumoase sa fie anulate. Oamenii au tendinta de a se concentra mai mult asupra aspectelor negative. Este important sa nu anulam momentele in care ne- am simtit bine cu persoana de langa noi si sa nu rezumam relatia doar la momentele proaste si mai putin placute.

Nu renunta la o relatie care are potential si poate sa creasca si sa se dezvolte intr-un mod armonios. Nu ar fi minunant ca partenerul tau sa-ti aduca un zambet inloc de un oftat?