Femei care iubesc prea mult

De multe ori confundam sentimentul iubirii cu cel al disperarii, al fricii de a nu ramane singure, al nevoii de apreciere din partea celuilalt. Toate dorim sa fim fericite, dar atunci cand fericirea se imbina cu suferinta si atunci cand ne pierdem pe noi, cand ne schimbam valorile, cand acceptam diferite comportamente din partea partenerului care nu sunt benefice, cand ii cautam diverse scuze pentru comportamentele lui, cand relatia ne pune in pericol sanatatea fizica si chiar cea psihica iubim prea mult.

Cred ca fiecare s-a confruntat la un moment dat cu o astfel de relatie. O relatie pe care desi o constientizam ca fiind distuctiva nu ne puteam desprinde ea. Deseori, speram ca partenerul se va schimba. Insa, nu el este cel care trebuie sa se schimbe ci NOI.

Nevoia de dragoste si nevoia de a fi iubita se tranforma in dependenta si obsesie. Desi, acest lucru apare adeseori la femei, este intalnit si la barbati. O iubire normala si sanatoasa devine distructiva, pentru ca la baza ei sta teama. Teama da a nu fi singure, teama de a nu fi abandonate.

Femeile care iubesc prea mult se pot regasi intr-o masura mai mare sau mai mica in una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici:

1. Provii dintr-o familie mai putin echilibrata, in care nevoile tale emoţionale nu au fost satisfăcute.
2. Pentru că tu însăţi ai primit prea puţină atenţie, încerci să umpli acest gol cu un substitut, devenind femeia care oferă protecţie, mai ales bărbaţilor care par să aibă nevoie de aşa ceva.
3. Intrucât nu ai reuşit să-ţi transformi părinţii (sau doar unul din ei) în personajele tandre, iubitoare, după care ai tânjit atât, reacţionezi cu tot sufletul atunci când întâlneşti acel tip arhicunoscut de bărbat indisponibil emoţional, pe care încerci – ca şi în trecut – să-l schimbi prin iubirea pe care i-o arăţi.
4. Terorizată de posibilitatea abandonului, faci orice să salvezi de la destrămare relaţia cu un bărbat.
5. Aproape nimic nu va fi prea dificil, nu va lua prea mult timp, nu va fi prea costisitor dacă îl „ajută” pe bărbatul cu care ai o relaţie.
6. Obişnuită cu lipsa dragostei într-o relaţie personală, eşti dispusă să aştepţi, să speri şi să îţi dai şi mai mult silinţa să-i faci pe plac.
7. Eşti dispusă să îţi asumi mult mai mult de 50% din responsabilitate, vină şi imputări în orice relaţie.
8. Respectul de sine este extrem de scăzut şi, în forul tău interior, nu crezi că meriţi să fii fericită. Crezi, mai degrabă, că trebuie să lupţi pentru a obţine dreptul la fericire.
9. Pentru că ai a avut parte de o copilărie lipsită de siguranţă, simţi nevoia disperată de a avea controlul asupra bărbaţilor şi relaţiilor tale amoroase. Iţi ascunzi acest efort de a controla oamenii şi situaţiile sub masca „ajutorului”.
l0. In relaţiile tale, trăieşti mai curând în visul tău despre cum ar putea fi,decât în realitatea situaţiei în care te afli.
ll. Eşti dependentă de bărbaţi şi de suferinţa sufletească.
l2. Se poate să fii predispusă din punct de vedere emoţional şi, de multe ori, biochimic, la dependenţa de droguri, alcool, şi/sau anumite alimente,mai ales cele care conţin zahăr.
l3. Prin atracţia pe care o simţi faţă de persoanele cu probleme care trebuie rezolvate, sau prin implicarea în situaţii de cele mai multe ori haotice, incerte şi chinuitoare din punct de vedere emoţional, eviţi, de fapt, să-ţi îndrepţi atenţia spre responsabilitatea faţă de propria ta persoană.
l4. S-ar putea să ai o înclinaţie spre stări depresive episodice, pe care încerci să le împiedici prin emoţia pe care ţi-o procură o relaţie instabilă.
l5. Nu te simţi atrasă de bărbaţi amabili, echilibraţi, demni de încredere şi interesaţi de persoana ta. Pe aceştia îi consideri „plicticoşi”.

Femeile care iubesc prea mult isi orienteaza toata energia spre partenerul lor, cu scopul de a-l face fericit. Fericirea lor este dependenta de fericirea lui. Atunci cand vom avea o atitudine de respect fata de noi, cand ne vom iubi si accepta, cand vom constientiza faptul ca meritam sa fim iubite pentru ceea ce suntem nu pentru ceea ce facem sau ceea ce oferim vom fi capabile sa avem o relatie satisfacatoare si implinita.

Caracteristicile sunt extrase din cartea Femei care iubesc prea mult, Robin Norwood.