Visul lucid

In visul lucid, spre deosebire de starea normala de visare, persoana are abilitatea de a deveni constienta in timpul visului si de a prelua controlul activ asupra actiunii visului.

Multi dintre noi ne putem aminti cu destula usurinta ceea ce visam. Visele ne ofera informatii valoroase despre inconstient.

Un vis lucid este foarte bogat in detalii. Poti sa vezi, sa auzi, sa simti exact la fel ca intr-o situatie reala. Deasemenea, poti sa obtii o stare de prezenta, de constienta mult mai profunda decat cea pe care o ai in starea de veghe. Pentru ca totul se petrece in mintea ta, lumea visului nu se supune nici unei legi ale fizicii. Astfel, poti sa zbori, sa te lupti, sa incetinesti timpul, sa retraiesti amintiri ale copilariei….poti sa faci orice.

Posibilitatiile pe care le ai in visul lucid sunt nelimitate!

5 metode pentru visul lucid

1. Luciditatea spontana.

Primul vis lucid apare de cele mai multe ori datorita luciditatii spontane. Este acel moment in care aparent fara motiv realizezi ca visezi. Se poate intampla ca visul sa devina atat de ciudat sau sa se transforme intr-un cosmar, moment in care devii constient. Exersand o stare de prezenta si de constienta in timpul zilei sansele ca aceasta sa apara si in timpul visului sunt mult mai mari.


2. Insightul care provine de la personajele din vis.

Cercetarile psihologice cu privire la visul lucid sustin ca persoanajele care apar in visele noastre sunt parti ale inconstientului. Astfel si aceasta metoda se bazeaza pe mintea inconstienta sa activeze starea de luciditate.Metoda poate fi spontana sau invatata. Poti sa meditezi inainte de culcare concentrandu-te pe faptul ca iti doresti sa ai un vis lucid. De multe ori se poate intampla sa visezi ca ai un vis lucid sau sa visezi ceva in legatura cu acest lucru. De exemplu, daca visezi ca tii o prezentare despre visul lucid, iar acest lucru nu declaseaza luciditatea, poate aparea un personaj care sa iti spuna ca este momentul pentru un vis lucid.

3. Tema visului.

Este asemanatoare cu metoda descrisa mai sus. Poti sa te gandesti intens inainte de culcare la faptul ca urmeaza sa ai un vis lucid, astfel declansandu-se mult mai usor starea de luciditate. Pe acelasi principiu un film horror vazut seara devine cosmarul din timpul noptii.

4. Verificarea realitatii.

Aceasta metoda programeaza aparitia luciditatii in timpul visului prin repetitie. Verificarea realitatii se refera la o actiune imposibil de realizat in starea de veghe. De exemplu, incercarea de a trece cu mana prin perete. Daca faci acest lucru in mod repetat pe timpul zilei (normal nu se va intampla nimic exceptional, este de ajuns sa iti sprijini palma de exemplu de un perete) acest obicei va avea loc si in vis, unde totul este posibil. Astel o posibila reactie este ca mana sa intre prin perete lucru care declanseaza starea de constienta in vis.

5. Metoda WILD (Wake Induced Lucid Dream) 

Metodele prezentate pana acum induc starea de luciditate atunci cand persoana se afla deja in timpul visului. Metoda WILD te ajuta sa intrii in visul lucid direct din starea de veghe. Aceasta metoda necesita un nivel mai ridicat de experienta. Metoda presupune o reverie in starea de veghe a ceea ce vrei sa visezi care treptat se transforma in vis lucid.