Cum sa construim o relatie de cuplu sanatoasa?

Primele luni ale unei relatii decurg de regula fara nici un efort, iar partenerii se simt minunant unul cu celalalt. Cu toate acestea, o relatie pe termen lung presupune implicare si compromisuri din partea ambilor parteneri. La inceputul unei relatii este important sa fim atenti la trei aspecte.

Construirea unei relatii de lunga durata este bine sa ai aiba la baza respectul si aprecierea pentru celalalt. Focuseaza-te pe toate lucrurile le face sau le spune pentru tine. Cuplurile fericite spun ori de cate ori au ocazia multumesc.
Explorati-va pasiunile unul altuia si incercati fiecare sa faceti lucruri noi pentru a va largi zona de interes comun.
Faceti un obicei din a va cere scuze atunci cand un anumit comportament il deranjeaza pe partener.

Oricat de greu ar fi sa iti ceri scuze, acest lucru va atrage increderea celui de langa tine si ii va demonstra ca iti posi asuma responsabilitatea pentru faptele tale.

Fiecare din noi intra in relatie cu anumite idei si asteptari despre cum trebuie sa fie ea. Ideile provin din exemplele pe care le avem in familie, din experientele anterioare. Atunci cand intram cu asteptari nerealiste de cele mai multe ori relatia se sfarste dezamagitor. Astfel, pentru a preveni acest lucru este bine sa constientizam modificarile si schimbarile care apar pe parcursul unei relatii.

Respecta schimbarea. Ceea ce iti doresti de la o relatie si de la partenerul tau in primele luni de relatie, este diferit fata de ceea ce iti doresti dupa mai mult timp. Atat tu cat si partenerul tau va veti schimba pe parcursul relatiei. Iubirea si pasiunea se transforma si ele cu timpul. Este important sa constientizezi, sa respecti si sa apreciezi aceste schimbari. O relatie stabila, de lunga durata ofera o altfel de iubire si pasiune, mult mai profunda.

Accepta diferentele. Este greu sa accepti faptul ca anumite lucruri care nu iti plac la partenerul tau nu se vor schimba o data cu trecerea timpului. Ceea ce poti sa schimbi este atitudinea ta fata de ceea ce te deranjeaza.

Exprima-ti nevoile si respecta-l pe cel de langa tine. Chiar daca va cunoasteti foarte bine unul pe celalalt este important sa spui ceea ce vrei si ceea ce iti doresti. Deasemenea, intr-o relatie fericita partenerii isi respecta reciproc dorintele, emotiile, sentimentele. Nu este realist sa ne dorim ca partenerul sa aiba aceleasi opinii, prioritati sau interese ca si noi.

6 pasi pentru a mentine o relatie sanatoasa

1. Fii constient de ceea ce iti doresti tu si partenerul tau pentru relatie si pentru voi insiva.

2. Exprima-ti nevoile si dorintele.

3. Accepta faptul ca partenerul nu poate sa iti satisfaca absolut toate nevoile. Unele poti sa le obtii si inafara relatiei.

4. Fa compromisuri in masura in care te simti confortabil si negociaza atunci cand vrei ceva de la cel de langa tine

5. Accepta faptul ca sunteti diferiti.

6. Incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva partenerului tau. Asta nu inseamna ca tu trebuie sa iti schimbi parerea ci este o metoda care te ajuta si te invata sa respecti si sa intelegi mai bine opiniile partenerului.