Stima de sine scazuta la femei si relatiile de cuplu

Stima de sine scazuta interfereaza cu abilitatea de a creea o relatie autentica si reciproca. Daca tu crezi ca nu esti suficient de buna, cum crezi ca un barbat te-ar putea alege? Stima de sine scazuta duce la sabotarea relatiilor care au potential sau la acceptarea unor relatii care sa confirme ca nu esti suficient de buna.
Stima de sine scazuta preia diverse forme in relatiile pe care le avem sau pe care dorim sa le avem:

1. Ai expectante neraliste.

Multe din noi, il asteptam pe Fat Frumos sa vina sa ne salveze si lucrurile sa se rezolve ca prin minune. Acest lucru se intampla atunci cand defapt ne indragostim de o fantezie, de ideea de dragoste, de multe ori de ideea de dragoste pe care o vedem in filmele romantice sau despre care citim in diverse povesti si romane. Astfel, chiar daca partenerul tau se dovedeste a fi unul pe care te poti baza, care iti ofera respect, siguranta si iubire (chiar daca nu intr-un mod extravagant) ii minimalizezi actiunile deoarece nu corespund cu cele din fanteziile tale sau gasesti diferite moduri de a sabota inconstient relatia.

2. Il testezi.

Chiar ma iubeste ?Insecuritatile pe care le ai si care provin din faptul ca tu nu te iubesti si nu te respecti iti determina gandurile si actiunile. Inconstient, nu crezi ca cineva te poate iubi pur si simplu pentru ceea ce esti asa ca iti testezi partenerul de fiecare data cand ai ocazia si chiar si atunci cand acesta iti demonstreaza in repetate randuri contrariul convingerea ta ramane neschimbata. Astfel, relatia se termina si cand realizezi ca l-ai pierdut datorita nesigurantei tale regretul este profund.

3. Esti cu garda sus.

Daca ai crescut intr-o familie in care parintii au trecut printr-un divort dureros sau daca s-au inselat si mintit sistematic poti sa ai retineri in a te deschide si a avea incredere in cel de langa tine. La fel se intampla si in urma experientelor proprii. Eziti si iti e frica sa te implici cu adevarat intr-o relatie sau iti parasesti partenerul inainte de a fi parasita. Nu te expui, nu esti in relatie intr-un mod autentic pentru a nu fi ranita.

4. Pentru orice relatie lupti.

Cand ai un nivel scazut al stimei de sine pare ca nici o relatie nu vine natural si usor. Simti ca trebuie sa lupti pentru a avea relatia dorita. Simti ca daca nu depui eforturi foarte mari nu o sa obtii ceea ce vrei sau nu merita. Din pacate, aceste lucru te consuma si devine o obsesie. Intreaga ta atentie este spre partenerul tau sau spre cel pe care il doresti. Atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum te astepti iti e foarte greu sa tolerezi acest lucru si acesta este momentul in care crezi ca tu trebuie sa depui si mai mult efort. Toata aceasta intensitate pe care tu o transmiti il poate speria pe cel de langa tine.

5. Cauti doar stabilitate financiara.

Esti dispusa sa renunti la ideea de a avea relatia pe care o doresti pentru un partener care iti ofera doar partea financiara. Astfel, atragi partenerul doar prin corpul tau si modul in care arati, pentru a ascunde defapt celelalte parti ale tale.

6. Cauti sa-ti confirmi nesiguranta.

Pentru ca esti familiar cu situatiile care confirma faptul ca ai o stima de sine scazuta gravitezi spre acele relatii care sa confirme acest lucru. Atunci cand nu se intampla acest lucru, il creezi. Atunci cand relatia iti ofera prea multa siguranta te plictisesti si devii dezinteresata.

7. Ai standarde joase.

Esti dispusa sa incepi o relatie cu aproape orice persoana care manifesta interes fata de tine. Defapt nu tu alegi cu cine iti doresti o relatie. Poti chiar sa accepti comportamanete care nu iti plac doar ca sa nu fi singura.

8. Iti e frica de intimitatea emotionala.

Conexiunea autentica si intimitatea intre doua persoane poate parea stranie si inconfortabila.Poate sa iti fie foarte frica, atat constient cat si inconstient, atunci cand relatie evolueaza pentru ca intimitatea care apare este resimtita ca pe ceva nefamiliar, cu care nu stii cum sa te descurci. In loc sa permiti ca aceasta intimitate emotionala sa se dezvolte, te retragi.
Constientizarea acestor aspecte este un pas foarte important care te ghideaza in obtinerea relatiei pe care o doresti si pe care o meriti. Insa, inainte de a incepe o relatie este important sa te cunosti foarte bine pe tine, sa inveti sa te iubesti, sa te respecti si sa te apreciezi.