Infidelitatea. De ce apare?

Ce inseamna a infidelitatea? Una din definitiile citite recent sustinea ca a insela se refera la un intreg comportament pe care o persoana il are si pe care e de preferat ca partenerul sa nu il afle. Fiecare are propria defintie despre a insela si fiecare stabileste care sunt limitele pe care le accepta.
Oamenii inseala din diverse motive, dar undeva la baza lor sta unul singur autoabandonarea. Autoabandonarea se refera la comportamentul nostru prin care negam orice senzatie, sentiment inconfortabil.

Autoabandonarea duce la senzatia de gol interior pe care incercam sa il umplem cu ceva din exterior.

Infidelitatea este un simptom al autoabandonarii. Infidelitatea este un semnal de alarma al unei probleme mult mai profunde. Atunci cand intram intr-o relatie, inconstient ne asteptam ca acea persoana sa ne faca fericiti, sa umple acel gol. Practic, ii pasam responsabilitatea pentru fericirea noastra. Partenerul vine ca o validare de care avem nevoie pentru a inlatura lipsa valorii pe care o resimtim, a sentimentului de insecuritate si singuratate. Cel mai adesea, pentru o perioada aceste sentimente nu mai sunt resimtite, insa cu timpul ele revin. In acel moment apare nevoia din nou de a umple acel gol cu ceva din exterior. In cazul infidelitatii, apare incercarea de a umple acel gol cu alta persoana, mai atenta, mai atragatoare, mai disponibila.

Problema consta in convingerea multora din noi ca lucrurile exterioare ne vor face fericiti. Toata viata ne luptam sa avem casa, masina pe care le visam, jobul perfect, vacantele cele mai exotice, hainele cele mai scumpe si uitam de fapt sa traim. Cand ne confruntam cu autoabandonarea nimic din toate aceste lucruri exterioare nu ne vor face fericiti, nici macar o alta persoana.

Indelitatea nu inseamna neaparat sfarsitul unei relatii. Poate fi o oportunitate de a-ti descoperi cu adevarat partenerul sau de a va descoperi reciproc. Pentru a inlatura sentimentele care provin din autoabandonare in primul rand este de dorit sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce simtim, pentru modul in care ne simtim, sa ne conectam la noi insine si sa sa ne oferim noi noua insine acea incredere, siguranta si iubire pe care o cautam in exterior.

Pentru asta putem sa ne indreptam atentia spre noi si sa acordam urmarind  urmatoare aspecte:

– Focusarea pe propria persoana, pe interior, pe propriile trairi, sentimente si comportamente in detrimentul atentiei asupra comportamentului partenerului
– Intentia, un instrument foarte puternic. In fiecare moment apare intentia de a ne proteja de durerea si golul pe care le resimtim sau intentia de a invata. Intentia de a invata despre noi insine si despre celalalt intr-un mod real si autentic creste intimitatea, iar intentia de a ne proteja fata de ceea ce simtim prin diverse actiuni duce la cresterea distantei afective intre parteneri.
– Explorarea propriilor convingeri si frici in locul incercarilor repetate de a-l schimba pe celalalt
– Conectarea la propria fiinta, la sinele interior care ne ghideaza pentru a lua decizii responsabile, pline de iubire pentru noi insine in loc sa ne asteptam ca partenerul sa aiba grija de noi

Atunci cand invatam sa ne asumam responsabilitatea pentru noi insine, pentru trairile noastre, pentru actiunile noastre putem crea un cadru intim si securizant in care o relatie se poate dezvolta.
Infidelitatea nu inseamna neaparat sfarsitul unei relatii, ci oportunitatea de a crea o relatie noua si satisfacatoare cu partenerul tau.