Frica de angajament…..auzim aceasta expresie din ce in ce mai des. Persoanele care se confrunta cu frica de angajament nu reusesc sa se implice in mod real intr-o relatie, deoarece se simt prinsi si simt ca isi pierd libertatea. Frica de angajament poate sa mearga de la putina incertitudine in ceea ce priveste o relatie pana la imposibilitatea de a se dedica unei relatii de lunga durata.
Ce sta in spatele fricii de angajament?
Persoanele care se confrunta cu acest lucru se tem ca vor pierde ceva, ca nu vor mai avea optiuni. Dar fiecare decizie, pe care o luam, prin definitie inseamna pierderea unor optiuni. Cei cu frica de angajament se tem ca vor lua decizia gresita.
Deasemenea, cei care au o problema in a lua decizii in relatie vor intalni dificultati si in alte aspecte ale vietii precum cariera, cum sa isi petreaca timpul liber sau chiar ce mancare prefera. Un astfel de pattern care se manifesta puternic in sfera relatiilor va avea ecou si in restul activitatilor pe care le desfasoara persoana.
Ironia consta in faptul ca frica de angajament uneori ascunde dorinta foarte mare de intimitatea si securitatea pe care le ofera o relatie de durata si sanatoasa. Persoanele pot experimenta frica de a nu fi rejectate sau se pot proteja de o posibila suferinta, neimplicandu-se total in relatie.
Persoanele cu frica de angajament sunt atrase inconstient de persoane indisponibile si despre care stiu in adancul lor ca nu sunt potrivite pentru ele.
Ce este de facut atunci cand frica de angajament sperie?
1. Identifica exact ceea ce te sperie.
Intreaba-te ce este ceea te sperie? Ce inseamna angajamentul pentru tine? Ce mai exact pierzi avand o relatie stabila si de lunga durata? Lasa orice raspuns sa vina…. Poate sa fie frica de a nu pierde relatia pe viitor, frica de a nu avea un esec sau poate sa fie frica de a pierde stilul de viata pe care il ai acum cu tot ceea ce inseamna el.
Gandeste-te la ceea ce crezi ca sacrifici, precum libertatea sau independenta. Ce inseamna aceste cuvinte pentru tine? Nici o relatie sanatoasa nu ar trebui sa iti ingradeasca libertatea sau independenta.
2. Fii mai decisiv.
Atunci cand luam o decizie, facem de fapt un angajament pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Daca a lua orice fel de decizie, este o problema pentru tine, exerseaza acest lucru in toate aspectele vietii tale. Cateodata atunci cand cantarim avantajele si dezavantajele unei decizii putem deveni mai confuzi , iar acest lucru ne impiedica in a face urmatorul pas.
3. Imagineaza-ti ca frica de angajament a disparut.
Exista numeroase beneficii pe care le poate aduce o relatie de lunga durata, atat la nivel fizic cat si psihic, pe care le treci cu vederea fiind concentrat doar asupra fricii de angajament. Imagineaza-ti in cel mai mic detaliu si chiar scrie cum ar arata viata ta fara frica de angajament.
Daca nu ai mai avea aceasta frica cum ar arata viata ta? Care ar fi deciziile tale?
Sta in puterea ta sa obtii relatia si viata pe care le meriti si pe care le doresti!