De cate ori nu ti se intampla in relatie: ″i-am spus asta si asta de atatea ori, dar nu se rezolva nimic″, dar nu ai incercat sa spui altfel, sa faci altfel si evident, rezultatul e acelasi, nu se intampla nimic. Apoi te plangi ca nu te ia in seama, ca nu te respecta, ca lucrurile importante pentru tine nu au valoare pentru el sau ea . De cate ori nu se intampla ca la job ai aceleasi nemultumiri, colegii sunt intr-un anume fel pe care nu il mai suporti, seful la fel si … ce faci? Ai acelasi comportament, vorbesti, lucrezi in acelasi fel, dar te plangi ca e din ce in ce mai rau.
Daca ceea ce faci nu functioneaza, fa altfel…asta e una din presupozitiile din NLP. E valabila, e credibila, insa cu toate astea, majoritatea oamenilor nu tin cont de ea. Dimpotriva, ei cheltuiesc mai multa energie si incearca sa se justifice ca au facut tot ce se putea, ca au respectat ceea ce au auzit sau au invatat.
De ce ai nevoie sa faci altfel? De flexibilitate.
O modalitate buna de a dobândi flexibilitatea este de a imita și de a învăța de la alții care au deja. Observa modul în care acestia au o flexibilitate considerabilă la locul lor de muncă și posibilitatea de a alege modul de a face lucrurile, cum reusesc ei sa isi gestioneze energia sau resursele. Ei sunt buni la ceea ce fac si reusesc astfel sa fie flexibili. Se adapteaza usor la orice situatie noua.
Iti poti creste flexibilitatea schimband credinte limitative.
Acestea sunt afirmatii precum „trebuie sa”, „ar trebui”, „nu pot” sau „eu nu trebuie sa fac asta″ si ″asa sunt eu″. Utilizarea acestor expresii implica a actiona, de asemenea, sub constrangere. Convingerile limitative iti ingradesc incredibil de mult optiunile. De fiecare dată când iti vine in minte o astfel de expresie, opreste-o și gandeste-te ce s-ar intampla daca nu ″ar trebui sa…″. De obicei, nu se intampla nimic, si iata cum poti castiga mult mai multa libertate de a actiona in modul in care doresti.
Ori de câte ori apare o oportunitate pentru tine de a ajunge într-o situație nouă, nu ezita, fa-o, dar cu rabdare.
E doar o noua situatie nefamiliara, in care iti poti dezvolta flexibilitatea. Oamenii se tem de schimbare (merg pe acelasi drum la servici, fac lucrurile in acelasi fel la servici, au acelasi comportament acasa etc.). Majoritatea nu sunt capabili sa schimbe cu usurinta vechile obiceiuri, tabieturi, feluri de a se imbraca sau comporta. Ei vad doar partea negativa a unei situatii noi, isi fac griji pentru urmari. Dar trebuie sa va spun, ca majoritatea lucrurilor rele pe care le gandesc, de fapt nu se intampla. Daca ai gasi partea distractiva a fiecarui lucru, ai fi mai entuziast, te-ai adapta la noile conditii si pana la urma, ce ai de castigat? Noi idei, raspunsuri, lejeritate si nu in ultimul rand trairea unei stari de libertate, de bine.
Cand cineva e ostil fata de tine, nu reactiona la fel ci fii flexibil.
Nu gasesc nici un beneficiu in a fi la fel ca cealalta persoana. Asadar, poti incerca sa intelegi comportamentul persoanei fara sa fii reactiv. O persoana reactiva, actioneaza sub impulsul rigiditatii care e total opusa flexibilitatii. O schimbare in comportamentu tau fata de partener sau colegii de servici atrage dupa sine schimbarea comportamentului lor. Tensiunile se dezamorseaza. Fa data viitoare asa si vezi ce se intampla.
Poti fi flexibil prin schimbarea perspectivei asupra situatiei. Cand treci prin momente grele, incearca sa le vezi ca pe o provocare sau oportunitate de dezvoltare personala. Intreaba-te ce ar face o persoana de succes in situatia ta. Privind din unghi diferit, poate ca nu e o problema chiar asa mare, iar solutia e chiar sub nasul tau. Din starea de crispare si blocaj nu vezi solutia.