Frica si ce sta in spatele ei?

In general, noua oamenilor ne este frica de diverse lucruri, ne facem griji in legatura cu modul in care va decurge viata noastra, cum ne vom descura in diverse situatii sau cum vom obtine ceea ce ne dorim.

Ne este frica de:

• Respingere
• Esec
• Moarte
• Faptul ca nu putem sa ne dezvoltam potentialul la maxim
• De relatii autentice
• Suferinta
• De a ne deschide in fata celor apropiati, de a ne arata vulnerabilitatile

Indiferent de cata incredere avem in noi, cu totii experimentam senzatia de frica. Uneori, ne dam seama la modul constient ca aceasta preia controlul, alteori actiunile si comportamentele noastre sunt cele care ne arata ca frica se manifesta la nivel inconstient prin procrastinare, senzatia de blocaj, sentimentul de a fi coplesit sau nevoia excesiva de control.

Da-ti seama de ceea ce te sperie. Apoi constientizeaza ca tu esti cel care o creeaza, care o hraneste si care o intretine. Deci tu esti si cel care o poate cuceri.

Majoritatea fricilor se refera la un eveniment viitor. Ne imaginam acest eveniment care urmeaza sa se intample intr-un mod negativ care ne produce frica. Este ca si cum am viziona un film horror, doar ca filmul acesta se desfasoara pe ecranul mintii noastre.

O modalitatea de a ne da seama ce anume ne sperie este sa observam ceea ce ne spunem in interior.

Adica replicile filmului nostru mental.

Nu pot sa am succes pentru ca…..
Nu pot sa obtin ceea ce imi doresc pentru ca….
Nu merit sa ma bucur de ceea ce am pentru ca….
Nu pot sa imi ating potentialul maxim pentru ca….

Vestea buna este ca nu ne nastem cu aceste frici, le achizitionam pe parcursul vietii noastre . Experientele noastre, ceea ce ni se transmite verbal sau comportamental de la persoanele din jurul nostru ne invata modul in care sa privim viitorul si abilitatea noastra de a face fata provocarilor care apar. Astfel ne formam niste convingeri despe noi, despre lume si despre cei jur, convingeri care functioneaza ca un pachet de reguli care ne ghideaza viata si pe care nu le testam.

Asa ca dupa ce descoperi una sau mai multe convingeri de care nu esti multumit, gandeste-te cum ar suna ele intr-o varianta pozitiva si noteaza-le (de ex. Sunt valoros si merit sa am succes; Sunt bun in tot ce fac; Am toate resursele pentru a reusi etc.).

Apoi, fa urmatorul exercitiu:

Iti propun sa-ti acorzi 5 minute…5 minute ale tale….
Gaseste acea pozitie care este cat se poate de confortabila pentru tine si apoi incepe prin a respira de 2-3 ori profund….

Acum, lasa sa se desfasoare pe ecranul mintii tale cum este viata ta cu acele convingeri NOI, pozitive, pe care tu ti le doresti…….observa ce se intampla…ce este in jurul tau …observa toate detaliile….modul in care actionezi….felul in care te manifesti…cum vorbesti….unde esti…cum se simte atunci cand obtii tot ceea ce iti propui….ce faci….

…si dupa ce ai lasat tot filmul sa curga….respira din nou de 2-3 ori profund….pentru a te umple de toata acea senzatie… si multumeste-ti pentru timpul pe care ti l-ai acordat.