Traieste in prezent!

Viata, emotiile si felul in care traiesti sunt date de ceea ce faci in acest moment.

Acum esti aici, la calculator, citesti, lucrezi sau iti umpli mintea cu ceea ce vezi pe ecran. Pentru cateva clipe uiti ce ai facut azi dimineata sau ieri, uiti de lista de probleme pe care o ai acasa sau la job. Astfel, ceea ce citesti acum, e singurul lucru care ar trebui sa contribuie la starea ta.

Observa doar ce stare ai in acest moment.

Pentru ca trecutul si viitorul nu ar trebui sa joace un rol, pentru ca trecutul a trecut, iar viitorul inca nu a venit. Daca reusesti sa tii mintea focusata pe ceea ce citesti, e bine, pentru ca teoretic, nu ai nici un fel de emotie. Cu toate astea, in momentul in care am adus aminte de lista de probleme pe care o ai acasa sau la job, ti-au trecut prin minte ganduri referitoare la acel subiect, iar pentru cateva clipe nu ai mai fost in prezent, iar imediat au aparut diverse stari (tristete, bucurie, panica sau altele). Asta face mintea noastra in permanenta.

Trecutul tau ti-a adus lectii valoroase care, indiferent cat au durut, te-au facut mai intelept. Ceea ce s-a intamplat in trecut nu mai poate fi schimbat. Orice regret nu e de nici un folos, pentru ca nu se mai schimba nimic. Ce poti face, e doar sa tragi concluzii, sa inveti. Grijile legate de viitor nu te ajuta in nici un fel. Pentru ca e posibil sa se intample asa cum crezi, dar e posibil sa se intample contrariul. Ce poti face, e doar sa iti pui obiective clare, sa planifici si sa pornesti cu increderea ca va fi totul asa cum vrei.

Asa ca, ori de care ori ai regrete sau ori de cate ori ai temeri cu privire la viitor, nu faci altceva decat sa te plasezi in afara momentului prezent.

Ce e prezentul?

Aici si acum: acest ecran, cu text sau poze, o tastatura, obiectele care mai sunt in jur, sunetele pe care le auzi, aerul cu temperatura si mirosul lui si senzatia pe care ti-o dau hainele cu care esti imbracat. Atat. Ia-ti doua minute si fii atent la toate astea…
….

Si daca ti-ai permis sa faci asta, sa observi cu atentie ce e in PREZENT, atunci inseamna ca traiesti acea stare de liniste…si e bine.

Daca nu, ai fost iar in trecut, sau viitor. Inseamna ca mintea ta te conduce, asa cum vrea, iar tu nu ai capacitatea de a stapani mintea. Cand se intampla acest lucru, nu utilizezi mintea intr-un mod productiv, pentru ca doar in prezent poti fi creativ, poti fi spontan si poti avea o stare de bine…aici poti lua cele mai bune decizii sau face cele mai bune planuri, pentru ca starea ta e de bine, nu e contaminata cu stari legate de trecut sau viitor.

Cand reusesti sa te focusezi cat mai mult doar pe ceea ce faci in prezent, te vei simti cu totul liber de probleme, pentru ca ele nu exista in prezent. Ele sunt doar atunci cand mintea rataceste la viitor sau trecut…ce voi face, cum voi face, pentru ca au mai facut si altii si nu a fost bine, sau au pierdut…sau eu am pierdut sau am gresit. Si uite asa, prezentul trece pe langa tine, gandindu-te la orice altceva decat prezent. Viata trece pe langa tine, asteptand tot timpul altceva.

Ramai in prezent, bucura-te si creeaza viitorul.

Nu mai fa speculatii de cum o sa fie, si daca nu o sa fie bine, si daca…. Acum e singurul moment care exista. Nu te intrista anticipat, nu te bucura anticipat. Daca ai trasat planul pe care doresti sa il urmezi, fii in el, fa toate actiunile pe care ti-ai propus sa le faci (la job sau acasa) si traieste prezentul. Vei invata astfel sa te bucuri de tot ce faci, de drum, de calatorie, nu doar de rezultat.

Asadar, i-ati doua minute si…observa ce e de observat…asculta sunetele din jur…simte corpul tau cu toate senzatiile, temperatura aerului, hainele pe piele, mirosul incaperii, respiratia… simte viata.