Unii oameni nu doresc schimbarea, iar acest lucru este in regula atata timp cat sunt feiriciti. Atunci cand nu mai suntem fericiti si ne opunem schimbarii practic ratam sansa de a avea o viata implinita.
Schimbarea poate sa fie un proces de lunga durata, drumul spre obiectivul dorit fiind presarat de provocari.
Atunci cand dorim sa facem o schimbare este recomandat sa acordam atentie urmatoarelor aspecte:
1. Motivatia
Atunci cand vrei sa faci o schimbare in viata ta, cand ai sustinerea celor din jur si esti convins ca faci ceea ce este cel mai bine pentru tine lucrurile se pun in miscare cu usurinta si flexibilitate. Insa, cu toate acestea, se intampla, in unele cazuri si ca lucrurile sa nu mearga asa cum ne asteptam. Este important sa constientizezi care este cu adevarat motivatia schimbarii. Da, la nivel constient si declaratic iti doresti foarte mult sa faci acea schimbare, dar insconstient o alta forta poate sa aiba un impact mai puternic. De exemplu,nevoia de a obtine placerea pe termen scurt este deseori mult mai puternica decat obiectivele pe termen lung.
2. Momentul schimbarii
Momentul schimbarii este bine sa fie ales cu grija, de aceea o perioada stresanta, poate nu este oportuna schimbarii. Deasemenea, schimbarea nu trebuie fortata. De exemplu, daca doresti sa alergi pentru a te simti mai sanatos si plin de energie, este recomandat sa iti setezi un target realist si pe care sa il poti atinge, in loc sa iti setezi o distanta extrem de mare care te va epuiza si te va demotiva. Totul este sa incepi treptat, cu pasi mici.
3. Motivul personal.
Evident, forta care te impinge la orice fel de schimbare este motivul personal. Astfel daca dorinta de schimbare se datoreaza presiunii celorlalti sau este dictata de societate, cel mai probabil schimbarea nu va avea loc sau nu va rezista. Atunci cand vrei sa schimbi ceva, intreaba-te intotdeauna care sunt motivele tale, de ce vrei sa schimbi un anumt lucru, ce vrei sa obtii.
4. Frica de necunoscut
General vorbind, o schimbare poate avea consecinte pozitive sau negative. Cu toate acestea, noi ne referim aici la schimbarea care vine ca o crestere, ca o dezvoltare personala. Pentru multi dintre noi, schimbarea poate sa aiba conotatii negative deoarece vine cu o oarecare doza de incertitudine. Ne simtim mult mai bine cu lucrurile pe care le stim deja, care sunt in zona noastra de confort. Schimbarea insa face parte din viata de zi cu zi si ea are loc indiferent daca ne dorim asta sa nu. Ceea ce putem sa facem este sa profitam de schimbare si sa vedem partile pozitive ale acesteia.
5. Mediul nesuportiv
Cu totii avem nevoie de suport. Daca in mediul tau se promoveaza chiar acele lucruri pe care vrei sa le schimbi, este important ca cei din jurul tau sa te sustina cu adevarat sau sa te desprinzi de mediul respectiv. Inconjoara-te de oameni care sunt suportivi in ceea ce priveste schimbarea si cresterea ta.
“Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.” ~ Maria Robinson