Ce este NLP?

Ce este NLP? NLP a devenit din ce in ce mai cunoscut prin eficienta tehnicilor pe care le-a oferit. Majoritatea oamenilor de succes au pregatire in acest domeniu si s-au antrenat pentru a fi de succes.

NLP este mai mult decat un pachet de tehnici de schimbare, este o atitudine si o metodologie care a dat nastere acelei diversitati de tehnici. Este o atitudine de curiozitate fata de mintea noastra, fata de modul in care gandim pentru a produce actiunile pe care le facem. Schimband gandurile, schimband modul de gandire poti schimba rezultatele. Este o atitudine de experimentare, pentru a incerca lucruri noi si a schimba rezultate.

De unde vine notiunea de NLP:

N…Neurologie…vine de la sistemul neurologic, care cuprinde sistemul senzorial de preluare a informatiei din exterior (prin cele 5 simturi), Sistemul de reprezentare – modul in care ne reprezentam in mintea noastra informatile primite si Sistemul de gandire, in care gandim si retinem toate informatiile

L…lingvistic…modul in care folosim limbajul pentru a da un sens experientelor si pentru a comunica in afara cu ceilalti (NLP ajuta la imbunatatirea limbajului, cresterea calitatii informatiilor pe care le schimbam cu ceilalti si a nivelului de intelegere a celorlalti)

P…programare…modificarea modului in care prelucram informatia in mintea noastra, pentru a atinge scopurile dorite (detinerea controlului asupra programelor pe are le avem in creier) si pentru a detine controlul asupra propriei vieti

De exemplu: o intamplare din trecutul nostru, in care am fost sau ni s-a parut ca am fost luati peste picior de catre ceilalti, poate sa ne influenteze in prezent prin temeri (teama de a nu fi judecat, teama de a vorbi in public, de a nu ne face de rusine etc.), astfel ca in situatii similare avem un grad de emotivitate peste normal, in care resimtim acut acest lucru. Rezultatul este blocajul, evitarea situatiilor de acest gen, ingradirea sanselor de a face ceea ce dorim. NLP modifica felul in care ne raportam la acea situatie din trecut, prin anularea emotiilor negative si dezvoltarea calitatilor si resurselor interne in vederea trecerii cu succes prin situatii similare.

Astfel, prin schimbarea modului in care reprezentam intern experientele, modificam sentimentele si rezultatele actiunilor noastre.

Cateva definitii:

“NLP este studiul excelenţei umane şi cum anume o putem reproduce” – John Grinder, co-creator al NLP
“NLP este abilitatea de a-ţi controla propriile stări mentale prin controlul propriului creier” – Richard Bandler, co-creator NLP
“NLP este o cale de a imbogăţi opţiunile pe care le ai şi pe care le percepi ca fiind de valoare în mediul în care trăieşti. Excelenţa şi măiestria vin atunci cand ai o mulţime de opţiuni la dispoziţie” – Robert Dilts, trainer şi developer NLP
“NLP este arta şi ştiinţa desăvârşirii personale” – J. O’Connor, J. Seymour
“NLP este de fapt epistemologia reîntoarcerii la ceea ce am pierdut – o stare de graţie” – John Grinder
Cand si unde poate fi aplicat NLP: oricand si oriunde, pentru ca in fiecare actiune in care suntem (personala sau profesionala) avem de-a face cu felul in care ne-am structurat gandirea, pentru ca fiecare actiune a noastra e influentata de trecutul nostru, de felul in care ne raportam la acesta.

Beneficiile lucrului cu tehnicile NLP:

– cunoasterea modului in care functioneaza creierul uman
– optimizarea comunicarii pe mai multe nivele – limbajul verbal, non-verbal etc.;
– autocunoastere in ceea ce priveste relationarea cu ceilalti
– insusirea tehnicilor de persuasiune subtila
– intelegerea celorlalti mai profund (ce se afla in spatele cuvintelor lor)
– depasirea si iti gestionarea conflictelor externe si interne;
– gesitonarea emotiilor
– anularea fricilor, fobiilor
– schimbarea scenariului de viata
– eficientizarea personala
– cresterea nivelului de sanatate
– preluarea controlului asupra propriei vieti
– scaderea nivelului de stres;
– descoperirea si folosirea potentialului, resurselor si capacitatilor la cote optime;
– inceperea schimbarilor si dezvoltarea personala si profesionala;
– castigarea increderii in sine si depasirea starilor negative
– castigarea naturaletii, stapanirii de sine, incredere si spontaneitate in relationarea cu ceilalti
– castigarea echilibrului personal