12 semne ale maturitatii emotionale

Maturitatea emotionala se refera la abilitatea de a intelege si de a gestiona propriile emotii. Maturitatea emotionala este un pas important pentru o viata fericita si implinita. Definesti ceea ce vrei in proprii termeni, nu in cei ai societatii. Maturitatea emotionala se observa prin compotamentul pe care il ai. Atunci cand te confrunti cu o situatie dificila, nivelul maturitatii emotionale este unul dintre cei mai importanti factori care determina capacitatea de coping.

Fiecare persoana are un alt nivel de maturitate emotionala. Acesta poate creste si se poate imbunatatii constant pe parcursul vietii.

12 semne ale maturitatii emotionale :

1. Flexibilitatea

Ai capacitatea de a vedea fiecare situatie ca fiind unica si iti poti adapta comportamentul intr-un mod potrivit.

2. Responsabilitate

Viata ta si tot ceea ce se intampla in ea este responsabilitatea ta. Circumstantele sau situatiile prezente sunt rezultatul deciziilor tale de pana acum. Atunci cand ceva nu functioneaza asa cum vrei nu da vina pe cei din jur. Gandeste-te la ceea ce ai putea sa faci diferit data viitoare.

3. Vizualizeaza rezultatul

Nu trebuie sa ai raspunsuri pentru tot. Daca poti sa identifici problema, poti sa vizualizezi solutia si apoi sa identifici cele mai bune metode pentru a ajunge la rezultatul dorit.

4. Cresterea si dezvoltarea personala.

Pentru a atinge provocarile care apar zi de zi este nevoie de crestere si invatare permanenta.

5. Cauta solutii alternative

Fiind constient de faptul ca tot timpul lucrurile se pot imbunatati esti atent la parerile celor din jur si la punctul lor de vedere.

6. Lipsa judecatii

Varietatea face lumea un loc mai frumos si interesant. Chiar si atunci cand nu esti de acord cu parerile unor persoane nu simti nevoia sa le critici, ci respecti dreptul fiecaruia de a avea propriile pareri, idei, credinte si valori.

7. Rezilienta

Tot timpul vor fi lucruri care vor merge prost, obstacole, dezamagiri, iar maturitatea emotionala iti permite sa iti exprimi emotiile, sa identifici actiunile pe care poti sa le iei si sa poti merge mai departe.

8. Calmul.

Este greu sa iti pastrezi starea de calm tot timpul, dar este important sa iti pastrezi calmul in situatiile majore sau sa revii foarte repede la acea stare.

9. Optimismul

Esti constient ca succesul necesita efort si rabdare, cu toate acestea ai o dispozitie optimista si crezi ca oportunitatile sunt acolo pentru tine si profiti de ele.

10. Abordabilitatea

Creezi cu usurinta relatii noi, poti sa socializezi fara probleme, iar oamenii se simt comfortabil in jurul tau.

11. Auto-aprecierea.

Esti recunoscator atunci cand ceilalti te apreciaza sau te complimenteaza. Cu toate acestea, esti constient ca vor exista intotdeauna persoane care vor dezaproba anumite lucruri, dar acest aspect nu te afecteaza deoarece tu crezi in ceea ce faci. Daca crezi cu tarie in anumite actiuni le  vei face indiferent daca ceilalti te aproba sau nu.

12. Umorul

Esti deschis si poti sa te bucuri de o gluma buna, chiar daca acea gluma te vizeaza pe tine.

Maturitatea emotionala iti permite sa iei controlul asupra vietii tale. Ai propria viziune despre viata si esti motivat sa obtii tot ceea ce doresti. Concentrandu-te pe viziunea proprie asupra vietii iti va permite sa ai o viata fericita, sanatoasa si relatii armonioase . Atunci cand ai maturitate emotionala viata devine o bucurie nu o corvoada.