De ce cateodata, reactionam imatur si copilaros?
Reactiile imature pe care nu le putem stapani sunt cauza celor mai multe conflicte. In termeni psihologici acest lucru se numeste regresie in varsta. De multe ori nu realizam atunci cand apare acest comportament, dar apare credinta ca cei din jurul nostru provoaca reactiile pe care le avem.
Creierul nostru scaneaza in permanenta mediul inconjurator si tot ceea ce se intampla si compara experientele prezente cu experiente asemanatoare din trecutul nostru. Atunci cand un trigger, un stimul prezent declanseaza o amintire, creierul nostru cauta informatiile aditionale acelei amintiri, cum ar fi consecintele sau raspunsurile posibile. Daca exista emotii intense asociate cu amintirea respectiva ele vor fi deasemenea declansate.
Tot acest proces este unul intern si inconstient, singurul aspect de care vei fi constient sunt emotiile scoase la iveala. Aceste emotii te fac sa reactionezi de fapt la o situatie din trecut, nu la cea din prezent. Specificul acestor situatii consta in faptul ca noi reactionam la situatia din trecut, nu la cea din prezent. Astfel, pierzi intelegerea si resursele pe care le ai ca adult si inconstient apelezi la cele pe care le utilizai in copilarie.
Unele persoane, de exemplu, nu sunt sigure daca sa aiba incredere in ele insele sau in opiniile persoanelor din jur. Comportamentele si reactiile lor pot fi conditionate de vina, rusine, furie. In aceste circumstante este important sa distingem intre emotiile adulte si cele care vin din copilarie, multe din emotiile care apar vin din trecut si nu au nici o legatura cu situatia prezenta. Invatand sa le observam, sa le constientizam si sa le diferentiem putem evita numeroase conflicte.
Emotiile imature pot infleunta fiecare parte a vietii tale de la modul in care alegi sa iti petreci ziua pana la alegerea locului de munca sau a partenerului de viata.
Care sunt diferentele intre emotiile mature si imature?
Emotiile mature
• Intensitatea emotiilor mature este corespunzatoare situatiei cu care te confrunti.
• Emotiile adulte ne ofera energia si resursele necesare pentru a avea un raspuns, o reactie sau o solutie potrivite, care au scopul de a ne proteja limitele si integritatea.
• De obicei, nu exista dificultati in a ne exprima emotiile adulte. Aceste parti ale noastre s-au maturizat pentru ca au fost exprimate si recunoscute in familie. Ca adult poti sa simti tensiune, neliniste sau chiar frustare insa de multe ori aceste stari sunt combinate cu sentimente de vinovatie sau rusine din copilarie. Acest lucru este foarte obisnuit deoarece multi din noi invatam inca din copilarie sa ne simtim vinovati sau rusinati atunci cand ne exprimam sincer sentimentele.
• Emotiile adulte exprimate si rezolvate nu lasa in urma disconfort sau tensiune.
• Emotiile adulte ne permit o vedere clara si obiectiva a experintei
• Emotiile adulte exprimate nu ne fac sa ne simtim umiliti sau prost si nici nu creeaza nevoia de a ataca sau umili persoanele din jurul nostru.
Emotiile imature
• Emotiile imature, din copilarie sunt extrem de intense si rabufnesc.
• Emotiile imature sunt rezultatul unui conflict intern, de obicei intre vinovatie si rusine pe de o parte si intre furie pe de alta parte. Conflictul intern dureaza mult timp dupa ce situatia cu care te confrunti se termina.
• Emotiile imature sunt consumatoare de energie si duc la stres si epuizare.
• Emotiile imature te conving ca tu ai dreptate in totalitate, iar cealalta persoana greseste in totalitate.
• Emotiile imature te fac sa te simti inconfortabil si sa te indoiesti de tine insuti, ceea ce duce la o nevoie foarte mare de a critica persoanele din jur.
Stimulii care declanseaza emotiile imature pot fi mici detalii din comportamentul altor persoane. Noi suntem convinsi ca reactiile noastre sunt justificate, chiar daca apoi realizam ulterior ca au fost exagerate. In multe din situatiile cu care ne confruntam, emotiile mature si imature sunt amestecate. De aceea e nevoie de timp, rabdare si exercitiu pentru a le indentifica. Cu toate acestea procesul poate aduce mari beneficii.