Atunci cand vezi o persoana incruntata, cu capul aplecat si umerii lasati poti sa presupui ca acea persoana nu se simte foarte confortabil si in largul ei. Dar ce apare prima data? Postura corpului sau starea proasta?
Limbajul corporal reflecta deseori emotiile noastre. Invatand modul in care corpul, gesturile, expresia fetei si chiar tonul vocii influenteaza starea noastra, vei constientiza mult mai bine factorii care ne influenteaza dispozitia. Deci, vei avea un avantaj in situatiile importante precum un interviu, o negociere sau semnarea unui contract.
Vestea buna e ca poti sa nu te lasi cuprins de stari negative, fiind constient doar la corpul tau si facand cateva modificari. Iata cateva exemple:
1. Pozitia de putere.
O pozitie deschisa care ocupa cat mai mult spatiu are efecte benefice asupra stimei de sine. De exemplu, stand pe spate cu mainile la ceafa si cu picioarele pe birou sau in picioare cu maine in talie. Studiile in domeniu au demonstrat ca studentii care adoptau timp de 2 minute o pozitie de putere inaintea unui interviu aveau rezultate mult mai bune decat restul concurentilor. Atunci cand adopti o pozitie de putere creste increderea in tine, iei decizii cu un grad mai mare de risc, iar abilitatile de lider se imbunatatesc. Deasemenea, datorita posturii se modifica si respiratia, aceasta fiind mai ampla, ceea ce ajuta la calmare si la o gandire mai clara.
2. Constientizeaza mimica fetei.
Nu doar pozitia corpului afecteaza starea noastra emotionala, ci si expresia fetei. De exemplu, unii oameni isi propun sa zambeasca in permanenta, ceea ce ii ajuta la o imbunatatire a starii lor de spirit. Atunci cand te comporti ca si cum ai fi fericit (acest lucru implica si o pozitie corporala si o mimica corespunzatoare) vei incepe sa simti in mod autentic acest lucru.
3. Gesticuleaza atunci cand vorbesti.
Gesturile pe care le facem atunci cand vorbim insotesc procesul nostru mental. Studiile in domeniu arata ca persoanele care gesticulau erau mult mai capabile sa explice o problema matematica si capacitatea de a memora se imbunatatea considerabil. Gesticulatia nu numai ca vine in ajutorul procesului de gandire, dar persoanele care isi insotesc discursul de gesturi fac o prima impresie mai buna. Persoanele care gesticuleaza sunt considerate a fi mai competente si mai eficiente.
Pozitia corpului nostru si expresia fetei reprezinta un feedback catre creierul nostru care la randul lui determina modul in care ne simtim. Exista o multime de factori externi, pe care nu ii putem controla si care ne influenteaza dispozitia. Prin adoptarea unei posturi corespunzatoare, prin comportamente ca si cum (ne comportam ca si cum am fi fericiti, bine dispusi, calmi) tu alegi cum te simti, iar aceea stare devine realitate.
Asadar, capul sus, umerii drepti, respira si zambeste…iar viata ta va fi altfel!