Ce este scenariul de viata?

Inca din copilarie ne creem o poveste despre viata noastra si despre cum va fi ea, poveste care cuprinde perceptiile noastre despre noi insine si despre lume. Aceasta poveste este unica si se numeste scenariu de viata.

Scenariul de viata influenteaza la nivel inconstient modul in care ne traim viata, decizile pe care le luam, gandurile pe care le avem, ceea ce credem ca putem sau nu putem sa facem. Scenariul de viata ne formeaza imaginea de sine.
Scenariile de viata sunt modelate in principal de parintii nostrii si de celelalte persoane semnificative din jurul nostru. Mai exact de comportamentul si atitudinea acestora. Deasemenea, cultura si societatea din care provenim si in care ne dezvoltam isi pun amprenta asupra scenariului nostru de viata.

Asa cum am spus, scenariul de viata difera de la persoana la persoana si poate sa fie influentat de evenimentele personale.

Scenariile de viata includ anumite mesaje, drivere care influenteaza modul in care actionam. Unele din cele mai frecvente sunt:

Fa plac celorlalti!
Fii perfect!
Nu creste!
Nu gandi!
Nu simti!

Toate aceste afirmatii pe care le primim mai mult sau mai putin direct creeaza limite in viata copilului si a viitorului adult.
Intelegerea propriului scenariu de viata ne ofera puterea de a-l schimba. Descopera propriul tau scenariu. Fii atent la ceea ce iti spui, la conceptiile, credintele tale despre viata. Care sunt patternurile tale de comportament, ce situatii eviti, cand iti spui acest lucru nu ma reprezinta sau nu as putea sa fac asa ceva? Care sunt motivele pentru care nu faci anumite lucruri?

Si acum imagineaza-ti cum ar fi viata ta daca toate aceste lucruri s-ar schimba. Rescrie scenariul tau de viata si astfel devii liber sa fi tu insuti. Da, poate parea greu si chiar infricosator. Dar ce te opreste?

Ce te opreste sa ai viata pe care ti-o doresti, jobul pe care il vrei, relatia pe care o meriti? Rescrie scenariul tau de viata si devino propriul regizor.