Valori si credinte

Sa intelegem ce sunt acelea valori si credinte reprezinta un pas important in dezvoltarea noastra personala.

Cu totii avem un sistem intern de valori si credinte pe care l-am dezvoltat pe parcursul vietii. Valorile si credintele care stau la baza lor determina comportamentul si atitudinea noastra fata de evenimentele din viata noastra.

Valori

Valorile reprezinta lucrurile importante din viata noastra si pot include aspecte precum egalitatea, onestitatea, familia, sanatatea, libertatea, loialitatea. Fiecare persoana da un sens propriu valorilor sale. Acestea ne afecteaza la nivel inconstient, iar actiunile pe care le luam sunt determinate de valorile pe care le avem.
Valorile se impart in doua categorii: principale si secundare. Primele ajuta in rezolvarea conflictelor ascunse, in eliminarea stresului si ne ofera o directie ferma in viata. Valorile secundare sunt cele pe care le utilizam in anumite situatii cu care ne confruntam. De exemplu, putem sa devenim mult mai disponibili atunci cand un prieten are nevoie de ajutor, deoarece avem ca valoare loialitatea.

Convingeri

Convingerile sunt asumptiile pe care le facem cu privire la lume. Acestea se dezvolta pe baza experientelor, a ceea ce vedem, auzim, citim si se refera atat la modul in care ne vedem pe noi insine cat si modul in care ii vedem pe cei din jur. De cele mai multe ori, nu contestam convingerile pe care le avem, ele fiind adanc inradacinate in modul nostru de a gandi.

La fel ca si valorile, si convingerile se impart in 2 categorii: convingeri limitative si convingeri benefice, care ne ajuta sa crestem.

Convingerile limitative sunt cele care ne ingradesc, ne limiteaza, nu ne permit sa ne dezvoltam la capacitatea maxima. De exemplu, daca noi credem ca nu putem sa invatam o limba straina, vom face in asa fel incat sa ne validam aceasta convingere.
Convingerile benefice ne ajuta sa crestem, sa facem schimbari si sa ne atingem potentialul la maxim.

Pentru a putea avea viata pe care o meriti cu jobul pe care il doresti, relatia la care visezi este extrem de eficienta cunoasterea propriilor valori si a convingerilor ce stau in spatele lor.