Cum facem fata criticilor?

Cum facem fata criticilor? Cu totii ne-am confruntat la un moment dat cu situatii in care am fost criticati. Este foarte important cum reactionam in aceste situatii. Putem sa folosim criticile intr-o maniera pozitiva pentru a ne imbunatatii anumite abilitati sau intr-o maniera negativa, care va duce la scaderea stimei de sine, la stres, frustrare si chiar furie.

Exista doua tipuri de critici : constructive si distructive. Atunci cand stim sa facem diferenta intre ele putem sa le gestionam foarte bine.

Diferenta majora intre cele doua tipuri de critici este modul in care sunt transmise.

Distructive:

Critica distructiva este transmisa intr-o forma agresiva, in care nu este vizat comportamentul, ci personalitatea. Aceasta forma de critica poate avea efecte asupra stimei de sine, a eficientei si increderii unei persoane.

Constructive:

Critica constructiva ofera informatii asupra comportamentului pe care putem sa il imbunatatim si asupra modalitatilor prin care putem sa realizam acest lucru.

Cum reactionam la critici depinde in primul rand de natura criticii, de situatia in care te afli si de persoana care ofera informatia. Este important sa nu reactionam intr-o maniera agresiva care sa escaledeze intr-un conflict. Ramai calm si trateaza cealalta persoana cu respect si intelegere. Daca raspunzi intr-o maniera agresiva poti incepe un conflict care nu este necesar. Atunci cand simti ca iti pierzi controlul si vrei sa reactionezi impulsiv este bine sa iti acorzi 5 minute sa te calmezi si apoi sa continui discutia.

Cu totii facem greseli. Este uman.

Indiferent de natura criticii este util sa observam partea pozitiva, ceea ce putem sa invatam din ea. In general in orice critica exista un pic de adevar, chiar daca ea vine din dorinta de a rani, din furie, invidie. Reprezinta modul in care te vede o anumita persoana intr-un anumit moment. Fa un pas inapoi si incearca sa privesti lucrurile din perspectiva celuilalt pentru a putea folosi critica intr-un mod intelept si sanatos.

Cu totii invatam din greselile pe care le facem si invatand cum sa gestionam critica intr-o maniera pozitiva, putem sa aducem imbunatatiri considerabile atat abilitatilor noastre cat si relatiilor cu cei din jur.