Trebuie sa folosim trebuie?

Chiar trebuie sa folosim trebuie? Tu de cate ori pe zi folosesti cuvantul trebuie referitor la tine sau la persoanele din jur ?!?

Folosim cuvantul trebuie in conversatiile cu cei din jur, ca o metoda prin care ne automotivam sau ca sa exprimam o serie de sentimente, frustrari, vina sau regrete.

Atunci cand folosesti trebuie cu privire la aspectele din viata ta, deseori ramai cu sentimentul ca nu faci suficient sau nu esti suficient de bun. In mod egal, atunci cand folosesti cuvantul trebuie referitor la cei din jur nu le respecti capacitatea de a lua decizii singuri.

De multe ori folosim cuvantul trebuie atunci cand nu acceptam realitatea. Descriem deseori situatii care nu sunt cum ne-am dori sa fie, cum ar trebui sa fie. Cuvantul trebuie nu este deloc motivant sau incurajator, ci scoate la iveala faptul ca nu acceptam ceea ce suntem.

Atunci cand ne spunem ca ar trebui sa facem ceva, intarim inconstient ideea ca defapt nu facem acel lucru. Atunci cand spunem: Ar trebui sa fac sport mai des, propozitia nerostita este dar nu o fac.

Alternative la cuvantul trebuie:

Nu este usor sa inlaturam cuvantul trebuie din vocabular, dar daca o facem ne vom imbunatatii multe aspecte ale vietii.

1.Concentreaza-te pe beneficiile pe care ti le aduce o anumita actiune.

In loc sa spui trebuie sa fac acest lucru, incearca sa iti reamintesti de ce vrei sa faci acel lucru. De exemplu, in loc sa spui: Ar trebui sa fac mai multa yoga, poti sa iti reamintesti beneficiile ei.

2. Constientizeaza cum aceea activitate se incadreaza in valorile si nevoile tale.

Atunci cand iti spui de foarte multe ori trebuie, precum trebuie sa ajung la timp, trebuie sa fiu punctual, pui foarte multa presiune pe tine si duci o lupta permanenta cu tine insuti.
In astfel de sittuatii, poti sa reformulezi lucrurile pe care trebuie sa la faci din perspectiva propriilor tale valori. In loc sa iti spui: Trebuie sa fiu punctual, poti sa folosesi o formulare precum: Este important pentru mine sa ajung la timp sau Vreau sa fiu o persoana integra care face ceea ce spune.

3. Exploreaza si accepta realitatea din jurul tau.

Accepta experientele pe care le primesti. In loc sa iti spui nu ar trebui sa ma simt asa sau sa gandesc asa, fa un pas in spate, detaseaza-te si spune-ti ok, ma simt asa si gandesc astfel… ma intreb ce sta in spatele acestor lucruri?

Inlaturarea cuvantului trebuie din vocabular necesita timp, rabdare si exercitiu. Dar nu este imposibila si aduce o serie de beneficii. Inlocuind cuvantul trebuie se imbunateste atat relatia pe care o avem cu noi insine cat si cea pe care o avem cu cei din jur.